Lucrătorii români au un nivel educațional scăzut în comparație cu media Uniunii Europene, fiind nevoie ca România să scadă costul muncii, consideră Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, în proiectul Strategiei Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă 2013-2020.
În privința competențelor forței de muncă, ministerul atrage atenția asupra nivelului educaţional al forţei de muncă (15 ani şi peste) din România ”scăzut în comparaţie cu media UE 27”.
De asemenea, populația României are un ”nivel scăzut” al utilizării tehnologiilor informaţionale şi de comunicare, în timp ce în economie aceste tehnologii sunt folosite doar ”limitat”, consideră Ministerul Muncii.
Proiectul de strategie atrage atenția și asupra insuficienţei ”fondurilor şi a măsurilor de stimulare fiscală, adresate atât angajatorilor cât şi angajaţilor în domeniul formării profesionale continue”.
În privința fiscalității și costurilor utilizării forței de muncă, ministerul consideră că Guvernul trebuie să decidă ”reducerea presiunii fiscale și administrative asupra utilizării forţei de muncă”.
Aici, strategia guvernamentală are în vedere nivelul taxării muncii, precum și reducerea numărului de declarații sau formulare privind forța de muncă.
Ministerul Muncii subliniază că reducerea taxelor pe muncă este o condiție pentru atingerea țintei-cheie de creștere a ratei de ocupare a forței de muncă de la 63,8% în anul 2012 la 70% în anul 2020, pentru grupa de vârstă 20–64 ani.
În anul 2012, media ratei de ocupare a forței de muncă în Uniunea Europeană era de 68,5%.
Pentru astfel de măsuri, Ministerul Muncii subliniază că decizia depinde de colegii de la Finanțe.
(Descarca de AICI Strategia Ministerului Muncii si Planul de implementare)
Când vine, însă, vorba de scăderea contribuțiilor la asigurările sociale, Ministerul Muncii avansează în strategia sa doar măsuri sectoriale, pentru anumite categorii de vârstă, și fără a stabili, măcar ca principiu, cifre concrete:
- ”Scheme de ocupare a persoanelor în vârstă (peste 55 de ani), inclusiv subvenții / reducerea contribuțiilor angajatorilor pe o perioadă determinată” – măsură prevăzută începând cu 2014.
- ”Încurajarea prelungirii vieţii active inclusiv prin măsuri fiscale”, destinată tot persoanelor de peste 55 de ani – măsură propusă pentru 2015.
- ”Acordarea de facilităţi fiscale întreprinzătorilor care demarează afaceri în sectoarele secundar şi terţiar în mediul rural și celor care creează locuri de muncă adresate grupurilor dezavantajate din mediul rural – din 2014.
- ”Facilităţi fiscale acordate angajatorilor în vederea stimulării incluziunii pe piaţa muncii a persoanelor vulnerabile /cu dizabilităţi / a celor condamnate aflate în evidenţa serviciilor de probaţiune şi a celor care execută sau au executat în parte, sau în întregime o pedeapsă privativă de libertate” – din 2015.
Un răspuns
Ministerul Muncii ca structura guvernamental-statala are in principal sarcina sa vegheze la formarea si functionarea perfecta a PIETII MUNCII a elementelor sale esentiale si nu sa faca constatari, critici sau observatii ticaloase. Majoritatea personalului din Minister nu are habar care sunt elementele structurale ale Pietii Muncii, ce sa mai vorbim de parghiile ce trebuie actionate sau de indicatorii sintetici ori analitici necesari a fi urmariti in scopul obtinerii unei evolutii performante.