joi

2 mai, 2024

25 iunie, 2020

Guvernul încearcă să-i determine pe furnizorii de gaze naturale să ieftinească gazele naturale din ofertele de piaţă liberalizată, impunându-le obligația de a cumpăra volumele, pe care producătorii sunt obligaţi, la rândul lor, să le vândă la preţ redus.

Proiectul de ordonanţă, pus în dezbatere publică în acest scop, vizează şi creşterea proporției volumelor de gaze  pe care producătorii trebuie să le pună pe piață la prețul reglementat prin sistemul „gas release”.

Astfel, Ministerul Economiei și Energiei vrea să schimbe Legea Energiei, astfel încât să îi oblige:

  • pe mari producători de gaze naturale – să pună pe piaţă 40% din producţia lor (în loc de 30% în prezent) la un preţ de pornire stabilit administrativ de Autoritatea din domeniu (ANRE). În schimb elimină obligaţia acestora de a vinde la  bursă jumătate din producţie;
  • pe furnizori – să cumpere volumele de gaze naturale ieftine din programul „gas release”. Totodată, se relaxează cerinţele pentru autorizarea furnizorilor şi dispare precizarea ca punctele de contact cu clienţii casnici să fie la maxim 50 de kilometri de locul de consum.

Furnizorii – obligaţi să cumpere ieftin


Cei mai mari furnizori de gaze naturale, Engie şi E.On (care acoperă cea mai mare parte a pieței reglementate în prezent), nu au scăzut preţurile din ofertele liberalizate valabile din 1 iulie, bazându-se pe cota lor de piaţă şi pe inerţia consumatorilor casnici.

Furnizorii au întâmpinat criticile (inclusiv ale ministrului Energiei) cu argumentul că preţul este calculat în funcţie de costul achiziţiilor care s-au făcut deja.

(Citiţi şi: „Ministrul Economiei: Preţul gazelor pentru populaţie ar trebui să scadă, vom interveni pentru acest lucru”)

Prin proiectul de OUG citat, Ministerul Economiei și Energiei le propune, practic, să compenseze aceste diferenţe cu gazele la preţuri mai mici la care îi obligă pe producători să vândă o cantitate mai mare decât în prezent.

Romgaz şi Petrom scapă de o obligaţie. Creşte o alta

Cei doi producători de gaze care acoperă aproape 90% din producția de gaze a României, OMV Petrom (SNP) și Romgaz (SNG), ar scăpa de obligația de a vinde 50% din producția anuală pe platformele de tranzacționare din România.


Astfel, producătorii ar căpăta un spațiu comercial mai mare de a încheia acorduri bilaterale, care le convin mai mult.

Această obligație nu s-ar mai suprapune peste cea mai nouă, din „gas release program”, dar avantajul câștigat se duce pe creșterea proporţiei obligatorii aferentă acestui program, până la 40% din producție.

Producătorii sunt obligaţi să vândă acest volum în licitații, la un preț de plecare stabilit de ANRE pe baza prețurilor de la Central European Gas Hub (CEGH) de la Viena.

Sistemul va fi în vigoare până la 31 decembrie 2022, iar  producătorii au protestat căci prețul de plecare este acum mult mai mic decât prețul reglementat acum (23 – 24 de lei / MWh faţă de 68 de lei, cu tranzacţii la cel mult 50 de lei pentru lunile de iarnă).

(Descărcaţi de  AICI proiectul de OUG care modifică Legea Energiei 123 / 2012)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: