fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Articol recomandat de UiPath Romania

Pasul decisiv: de la digitalizare, la automatizarea proceselor de lucru și a serviciilor publice. Capitol nou în Planul Național de Relansare și Reziliență

Planul Național de Relansare și Reziliență necesar României pentru accesarea de fonduri externe în următorii ani conține un capitol special dedicat proiectelor de transformare/tranziție digitală… Mai mult

14.09.2020

Europa

Bugetul multianual al UE – stadiul negocierilor: Parlamentul cere 110 miliarde în plus, Consiliul cere detalii despre noile taxe, rebate-urile se plătesc cu granturi

Negociatorii europeni se grăbesc să stabilească ultimele detalii legate de următorul Cadru Fianciar Multianual, cu obiectivul ca primii bani ai noului buget multianual să fie… Mai mult

13.09.2020

La obiect

T2 2020 – puterea de cumpărare a pensiilor majorată cu 13,4% față de același trimestru al anului trecut

În al doilea trimestru din 2020, pensia medie lunară a fost de 1.436 lei, cu 13 lei peste valoare consemnată în trimestrul precedent (+0,9%). Ajustată… Mai mult

13.09.2020

Chestiunea

Megaplanul de dezvoltare a infrastructurii – megaafacere pentru vecini: România trebuie să importe 1,8 milioane de tone de bitum

Marele plan de relansare a României pentru următorul deceniu pune în centru investițiilor infrastructura de transport, cu o alocare de 60% din suma totală. Pe… Mai mult

13.09.2020

Document de lucru în PDL, pe regionalizare: cum ar urma să fie reorganizată administraţia locală

de Vladimir Ionescu 11.7.2011

(Click pe hartă pentru mărire)

Reorganizarea administrativ-teritorială va aduce, odată cu reducerea numărului de judeţe de la 42 (inclusiv municipiul Bucureşti) la 8, şi reduceri masive de posturi în consiliile judeţene, prefecturi sau servicii deconcentrate ale ministerelor.

Potrivit unui studiu vehiculat în PDL şi în mediile parlamentare,  la nivelul aparatele de specialitate ale tuturor consiliile judeţene, vor dispărea 1.350 de posturi, reprezentând mai mult de 20% salariaţii acestor structuri ale CJ-urilor la nivel naţional.

”În prezent, în aparatele de specialitate ale consiliilor judeţene există 5.750 de posturi ocupate. În urma analizei organigramelor, am constatat că jumătate dintre acestea sunt în compartimente cu activitate de suport. Pentru a asigura funcţionarea viitoarelor structuri din judeţe şi din serviciile teritoriale, este nevoie ca circa jumătate din acest personal să fie păstrat. Astfel circa 1.350 de posturi ocupate ar putea fi radiate”, se arată într-o prezentare de lucru privind posibilele forme ale regionalizării.

În plus, din instituţii aflate în subordinea CJ-urilor sunt vizaţi pentru concediere angajaţii cu funcţii de suport. De exemplu, din cei 43.000 de salariaţi ai direcţiilor judeţene de asistenţă socială şi protecţia copilului ar putea pleca 1.000 de oameni la nivelul întregii ţări, mai arată studiul existent aflat în analiza parlamentarilor PDL.

În privinţa reducerii cheltuielilor de personal, simularea estimează că în anul 2012 se vor face economii totale de minimum 20 de milioane de euro numai din reorganizarea aparatelor de specialitate şi a direcţiilor de asistenţă socială ale consiliilor judeţene.

”Această sumă este echivalentă cu cheltuielile de capital totale efectuate cumulat de judeţele Bistriţa, Maramureş, Sau Mare şi Sălaj în anul 2010”, susţine studiul democrat-liberal.

 

Atribuţiile noilor mega-judeţe

În studiul după care se lucrează la regionalizare se arată, însă, că noile mega-judeţe ar urma să preia o parte din atribuţiile actualelor ministere, un exemplu fiind regionalele de căi ferate de la Ministerul Transporturilor.

”În descentralizare, noile judeţene noile judeţe vor putea prelua noi competenţe de furnizare a serviciilor publice, care exced graniţele actualelor judeţe, de exemplu transportul regional de călători pe calea ferată, spitalele regionale sau universităţile de stat”, mai prevede studiul democrat-liberal.

De asemenea, mega-consiliile judeţene vor elabora politicile de dezvoltare regională şi le vor implementa direct, în mare parte.

Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, susţinea, în urmă cu 2 săptămâni, că noile mega-judeţe îşi vor pierde din atribuţii, care s evor transfera la primării.

”În general sunt competenţele care ţin de relaţia cu cetăţeanul. Există în continuare situaţii în care, de pildă, nu ştiu, avize sau lucruri de genul ăsta, cetăţeanul apelează la consiliul judeţean. Nu, noi vrem ca toate lucrurile acestea să fie decise de primărie, nu atât pentru că e vorba de o relaţie directă mult mai apropiată între cetăţean şi primarul lui, ci şi pentru că noi credem că eficienţa actului administrativ exercitat prin primărie este superioară şi primarul este într-o măsură mult mai mare răspunzător în faţa cetăţeanului”, susţinea deputatul democrat-liberal, pe 27 iunie, după o şedinţă a Biroului Permanent Naţional al PDL.

Despre atribuţiile care ar mai rămâne mega-judeţelor, el a spus: ”Din punctul nostru de vedere, principala atribuţie pe care Consiliul Judeţean trebuie să o aibă ţine de proiectele de dezvoltare la nivel mare pentru ca noi ne dorim, după cum ştiţi în proiectul nostru, judeţe ample. Însă credem că la nivelul consiliului judetean viziunea legată de dezvoltare, de proiectele de mediu, de proiectele de infrastructură, trebuie să primeze şi trebuie practic să ocupe întreaga activitate a acestor structuri la nivel superior nivelului comunal, nivelului localităţilor”.

Studiile nu indică acest lucru, însă preluarea de către primării a unor atribuţii de la consiliile judeţene ar putea implica şi transferul de personal de la judeţ la localităţi.

Acest lucru va fi, însă, posibil numai dacă Guvernul va modifica normativele de personal impuse anul trecut primăriilor şi consiliilor judeţene.

Potrivit normativelor prezente, consiliile judeţene pot avea între 310 şi 698 de angajaţi, în funcţie de numărul de locuitori.

Primăriile pot avea de la maximum 16 salariaţi (pentru comune cu cel mult 1.500 de locuitori) şi pot ajunge la o limită de 4.391 de angajaţi – în cazul Primăriei Municipiului Bucureşti.

Prefecturile s-ar reduce, dar ar avea birouri teritoriale. Deconcentratele

Reorganizarea administrativ-teritorială pe actualele regiuni de dezvoltare va reduce numărul prefecturilor de la 42 la 8 şi va conduce la scăderea numărului de posturi cu aproximativ 200, susţine studiul vehiculat în mediile PDL.

Reducerile de posturi ar urma să conducă la economii de până la 2 milioane de euro pe an, la nivelul ţării.

”Noile prefecturi vor păstra birouri teritoriale ale căror atribuţii vor fi de asigurare a relaţiilor cu cetăţenii, verificare a legalităţii actelor administrative ale autorităţilor locale, eliberarea apostilei, relaţia cu primăriile”, menţionează prezentarea de lucru.

În privinţa serviciilor deconcentrate ale ministerelor, documentul de lucru estimează că de la Ministerul Administraţiei şi Internelor, numai din Inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă se vor desfiinţa circa 1.200 de posturi, care totalizează aproximativ 10 milioane de euro pe an – cheltuieli de personal.

Încă 300 de posturi de la pompieri ar fi reduse dacă s-ar asigura dispecerate centralizate, mai susţine sursa citată.

Pe 27 iunie, înainte de BPN al PDL, ministrul de Interne, Traian Igaş, admitea că MAI ia în calcul reducerea numărului de inspectorate judeţene de poliţie de la 42 la 8, făcându-se deja simulări în acest sens.

”E posibil, am luat în calcul şi această variantă, nu este o decizie în acest sens, dar am eficientiza şi mai mult activitatea Poliţiei, pentru că toţi aceşti ofiţeri şi subofiţeri pe care astăzi îi găsim în diverse birouri, prin desfiinţarea unor birouri îi vom găsi în stradă şi în munca operativă”, a spus ministrul Igaş.

Şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a anunţat atunci reducerea numărului de inspectorate teritoriale în construcţii de la 42 la 8.

Astfel, la nivelul actualelor judeţe vor rămâne totuşi birouri locale ale inspectorilor de stat în construcţii, dar vor fi daţi afară şoferi, secretare şi şefi, ceea ce va însemna reducerea a 125 de posturi din totalul de 865, până la toamnă.

”La un prim calcul este vorba de câteva zeci de milioane de euro numai din cheltuieli salariale, de cheltuieli cu funcţionarea diverselor instituţii, dar sunt convinsă că economiile sunt mult mai mari, o să vedem după ce fiecare îşi face calculele”, a susţinut Udrea.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 11.7.2011

4 comentarii

 1. Regionalizarea continua. Cu, sau fara UDMR « Siderat de Romania
  12.7.2011, 7:50 am

  […] CursdeGuvernare.ro. […]

 2. Tanase
  12.7.2011, 12:31 pm

  Dar problema fondurilor ramase la nivel local si regional vad ca nu o dezbate nimeni. Daca politicile de dezvoltare si de administrare se vor face la nivel regional ce nevoie mai este de deconcentrate?

  • Cristian Grosu
   12.7.2011, 12:36 pm

   ei, ma tem ca aici e marea dilema care duce la balbaiala cu infiintarea ministerului de fonduri europene: niste oameni se gandesc (agale) probabil cum o fi mai bine: autoritatile de management sa nu fie tulburate de niciun ministru imprevizibil? trecerea gestionarii fundurilor la regiuni, adica departe de bucuresti? sau poate, pe plan local, ajung mai bine sa fie administrate de cine trebuie? pana si hamlet s-ar incurca in intrebarile astea..

 3. Marius Delaepicentru
  12.7.2011, 4:51 pm

  Nici Ministerul Justiţiei nu trebuie neglijat. Fiecare subunitate administrativă trebuie să aibă 1-3 birouri teritoriale pentru hîrţogărie. De pildă, în Hiroşima, la 2 milioane de locuitori, şi o suprafaţă de circa 1,5 ori mai mare decît a unui judeţ, sunt patru birouri teritoriale. Acolo se pot obţine vize de supralegalizare, înregistrări de companii, fuziuni, absorbţii, cereri de încetăţenire* etc. E foarte important ca nu numai atotputernicul minister de interne să fie prezent, ci şi “opusul” său. Altfel, statul va continua să fie unul poliţienesc.

  ——————–
  * Japonia, fiind un stat de drept, iar nu unul poliţienesc, nu numai persoanele juridice intră în jurisdicţia Justiţiei, ci şi cele fizice. Încetăţenirea şi descetăţenirea, înregistrarea tuturor transformărilor de stare civilă rămîn la Justiţie (chiar dacă, la unele operaţii, interfaţa este primăria). În orice caz, nu sunt încredinţate poliţailor de la interne (ca în România).

Lăsați un comentariu


Europa

Comisia Europeană îndeamnă statele membre să grăbească instalarea rețelelor 5G – în special, să nu amâne acordarea frecvențelor

Iulian Soare

Comisia Europeană a publicat vineri o recomandare prin care invită statele membre să impulsioneze investițiile în infrastructura necesară conectivității în bandă largă de foarte mare… Mai mult

Stiri

SUA acuză Hezbollah că a stocat nitrat de amoniu în Europa și cere anchetă transparentă la Beirut

Vladimir Ionescu

SUA au acuzat vineri Hezbollah că şi-a înmulţit “ascunzătorile de nitrat de amoniu” în mai multe ţări europene, părând să sugereze o posibilă legătură între… Mai mult

Stiri

Șefi ai Jandarmeriei, suspectați că și-au adăugat în mod fals ore suplimentare în timpul stării de urgență

Vladimir Ionescu

Șefii Jandarmeriei Române vor fi chemați la DNA, săptămâna viitoare, fiind suspectați că în timpul stării de urgență și-au adăugat în mod fals ore suplimentare… Mai mult

Europa

Oficial ungar: La 1848, saşii s-au aliat cu duşmanii maghiarilor, nu m-am aşteptat la ceva mai bun nici de la Iohannis. Reacția MAE

Razvan Diaconu

Klaus Iohannis a ajuns preşedintele României şi cu ajutorul voturilor maghiarilor din Transilvania, însă nu a întors sprijinul primit, a declarat Árpád János Potápi, secretarul… Mai mult

Europa

Decesul unui bolnav, atribuit unui atac cibernetic – o pacientă a murit în timpul transferului la alt spital

Iulian Soare

Poliția germană a deschis vineri un dosar de omor prin imprudență, după ce o femeie a murit în timpul unui atac cibernetic asupra sistemului informatic… Mai mult

Stiri

Noi definiții oficiale legate de Covid: „Suspect de coronavirus” și „caz probabil”

Vladimir Ionescu

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a actualizat vineri terminologia legată de Covid-19, definind sau redefinind sintagme precum „caz suspect”, „caz probabil” și „caz confirmat”.… Mai mult

Stiri

TikTok a contestat în instanță blocarea aplicației în SUA. China amenință cu sancțiuni împotriva companiilor americane

Razvan Diaconu

TikTok şi compania ByteDance Ltd., care deţine această aplicație chineză, au cerut unei instanțe americane să blocheze decizia administraţiei Trump de a interzice canalul de… Mai mult