Deficitul bugetului de stat pe 2020 va fi de 5.647 milioane de lei, după diminuarea veniturilor cu 4.359,4 milioane de lei, și majorarea cheltuielilor prin credite bugetare cu 1.287,6 milioane de lei, potrivit proiectului ordonanței de urgență de rectificare de pe masa ședinței de guvern de luni seară.
Deficitul bugetului de stat este același cu cel prevăzut în proiectul de OUG prezentat săptămâna trecută. Diminuarea veniturilor este inferioară cu 130 de milioane de lei, adică exact suma cu care cresc creditele bugetare. Și datele bugetului asigurărilor asigurărilor sociale de stat au rămas aceleași ca în proiectul de săptămâna trecută
Prin urmare, creșterea deficitului bugetului general consolidat în termeni cash de 4,5 miliarde de lei rămâne aceeași prezentată în nota de fundamentare prezentată de Ministerul Finanțelor Publice săpătmâna trecută.
Tot atunci Ministerul Finanțelor lua în calcul un deficit de 9,1% din PIB pentru 2020, construit pe un scenariu de scădere economică de 4,2%.
(Citiți și: „Ministrul Finanțelor: deficit de 9,1% în 2020 și 7% anul viitor. La rectificare, 1,1 mld de lei merg spre asistență socială și 1,2 mld spre fondul de urgență”)
„Ca urmare a noilor provocări apărute din august este absolut necesară această rectificare bugetară pentru a asigura resursele pentru plata:
- pensiilor în urma creșterii punctului de pensie 14%,
- cheltuielilor aferente măsurilor active privind șomajul tehnic și programul flexibil de muncă,
- cheltuielilor de sănătate,
- cheltuielilor de investiții locale,
- despăgubirilor fermierilor ca urmare a secetei”, a explicat premierul Ludovic Orban la deschiderea ședinței de Guvern.
Documentele prezentate de guvern nu precizează cine câștigă cele 130 de miliane de lei cu care se sporește creșererea cheltuielilor, față de proiectul de OUG de săptămâna trecută
(Citiți și: „DOCUMENT – Rectificarea bugetară: Guvernul, constrâns să taie 1,7 miliarde de lei de la investiții și să se aștepte la o scădere cu 2,5 miliarde de lei a veniturilor din fonduri europene”)
Bugetul sistemului public de pensii se majorează la venituri cu suma de aproape 1.827,8 milioane de lei prin creșterea veniturilor curente cu suma de peste 337,5 milioane de lei şi majorarea subvenţiei acordate de la bugetul de stat cu suma de peste 1.490 milioane de lei. Cheltuielie cresc atât la credite de angajament cât și la credite bugetare cu suma de 1.827 milioane de lei.
Bugetul asigurărilor de șomaj se diminuează la venituri și la cheltuieli cu 100 de milioane de lei, iar sistemul de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale se diminuează la cheltuieli cu suma de 8,413 milioane de lei.
(Descărcați AICI proiectul OUG de rectificare a bugetului de stat care a intrat în ședința de guvern)