miercuri

17 aprilie, 2024

15 februarie, 2016

companii de statCompaniile la care statul este acționar majoritar, inclusiv cele controlate de unitățile administrativ-teritoriale, au încheiat anul 2015 cu un profit brut de 5,7 miliarde de lei (circa 1,2 miliarde de euro), în creștere cu 33,3% față de rezultatul din 2014, reiese din datele preliminare publicate luni de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

Numărul de operatori economici la care statul sau unitățile administrativ teritoriale erau acționari la finele lui 2015 a scăzut cu 172, la 1.263 de societăți. Numărul de salariați s-a redus cu circa 3,5%, la 303.568 de persoane. Cu toate acestea, cheltuielile de natură salarială au crescut cu 2,5%, la 11,5 miliarde de lei (circa 2,5 miliarde de euro), reiese din datele Finanețelor

La finele anului trecut, companiile de stat înregistrau plăți restante de 12,4 miliarde de lei (2,7 miliarde de euro), la jumătate față de nivelul consemnat la finele anului 2014, de 24,5 miliarde de lei. Circa 27% dintre aceste datorii erau către bugetul general consolidat, iar diferența – de 9,1 miliarde de lei (2 miliarde de euro) către alți creditori.


Veniturile totale ale companiilor și regiilor de stat s-au ridicat la 63 de miliarde de lei (14 miliarde de euro), în creștere cu 5,8% față de 2014, iar cheltuielile la 57,3 miliarde de lei (12,7 miliarde de euro), cu 3,6% mai mult decât în urmă cu doi ani.

companii de stat 2015
Sursă: Ministerul Finanțelor Publice (MFP)

 Reducerea arieratelor

Anul acesta, Guvernul le-a cerut companiilor de stat să își prindă în bugete o reducere de arierate astfel încât la nivelul unui minister sau a unei unităţi administrative care are în subordine companii cu capital majoritar sau integral de stat valoarea plăților restante să scadă cu 15%.

Dan Suciu, purtător de cuvânt al Guvernului, a precizat la începutul acestui an că valoarea arieratelor vizate ar fi de circa 2 miliarde de euro. Companiile care nu se vor conforma vor fi penalizate prin ”sacţiuni manageriale”, a mai adăugat Suciu.

De asemenea, companiile de stat vor detalia în nota de fundamentare a bugetelor pe anul în curs măsurile concrete pentru reducerea plăţilor restante, astfel încât planurile de reducere a arieratelor să poată fi urmărite.


Organele administrației publice centrale ar fi trebui să prezinte Finanțelor până la finele lunii ianuarie situația privind reducerea plăților restante detaliată pe operatori economici.

Potrivit legii, companiilor de stat sunt obligaet să transmită bugetele organelor administraţiei publice centrale în subordinea, în coordonarea, sub autoritatea sau în portofoliul cărora se află în termen de 20 de zile de la intrarea în vigoare a legii anuale a bugetului de stat. Exceptate de la această regulă sunt companiile ale căror acțiuni sunt tranzacționate pe o piață reglementată, care vor prezenta bugetul de venituri și cheltuieli în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a legii anuale a bugetului de stat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: