În România existau, în 2014, 51.484 de grupuri de întreprinderi, din care 5.325 erau rezidente. Majoritatea grupurilor activau în domeniul comerţului, construcţiilor sau industriei prelucrătoare. Din cele peste 5.000 de grupuri rezidente, 90% erau formate din două sau trei întreprinderi, potrivit Institutului Național de Statistică (INS).
Raportat la ponderea numărului de salariaţi, majoritatea subgrupurilor de întreprinderi din România sunt controlate din Germania, Olanda sau Franţa.
Clasamentul subgrupurilor de întreprinderi, în funcție de ponderea numărului de salariați:
- Cele controlate de persoane juridice sau persoane fizice din Germania (17,5%)
- cele controlate din Olanda (11,9%)
- cele controlate din Franţa (10,8%).
În funcție de ponderea salariaților în total grupuri de întreprinderi multinaţionale controlate din străinătate, se observă că există o concentrare pe anumite domenii:
- subgrupurile de întreprinderi controlate din Germania predomină în Industria prelucratoare (8,7%), Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul și Repararea autovehiculelor şi motocicletelor (3,0%), Agricultura (1,3%) şi Tranzacţii imobiliare (1,3%).
- subgrupurile controlate din Olanda – 4,5% sunt din Industria prelucrătoare, 2,1% activează în domeniul Informaţii şi comunicaţii, iar 1,3% în Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul și Repararea autovehiculelor şi motocicletelor.
- Subgrupurile din Franţa domină Industria prelucrătoare (4,6%), Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul și Repararea autovehiculelor şi motocicletelor (2,4%), precum și domeniul Informaţii şi comunicaţii (1,1%) şi în Intermedieri financiare si asigurări (1,1%).
Definițiile INS:
Control – o întreprindere este controlată dacă o altă întreprindere deţine un procent depăşind strict 50% în luarea deciziilor din adunarea generală a acţionarilor, sau care, prin contract are drept de control;
Grup – mulţimea de întreprinderi legate la un cap de grup printr-o cotă de control real nenul
Cap de grup – întreprinderea necontrolată, direct sau indirect de o altă întreprindere şicare controlează cel puţin o filială;
Grup de întreprinderi multinaţionale – grupul de întreprinderi format din cel puţin două unităţi localizate în ţări diferite;
Subgrup de întreprinderi – unităţile (întreprinderile) unui grup de întreprinderi multinaţionale rezidente în aceeaşi ţară;
Grup de întreprinderi rezident – grupul de întreprinderi ale cărui unităţi (întreprinderi) sunt toate rezidente în aceeaşi ţară.
2 răspunsuri
asa,si?!…in primul rand trebuia sa definesti ”grupul de firme”,dupa care,sa faci si o analiza a acelor date,altfel,nu sunt decat o simpla preluare de informatii de la Registrul Comertului sau Statistica!
Ne aflam in fata a mai mult decit o „preluare de informatii statistice”, deoarece concluzia (nedeclarata a) articolului este ca practic, nu mai avem „economie si industrie nationala”!Devine astfel inteleasa, nevoia urgenta a unui „proiect national de reconstructie economica si industriala”…