miercuri

24 aprilie, 2024

12 august, 2013

Foto: www.guraialomitei.ro

Șefa Inspectoratului Școlar General Școlar Ialomița, Otilia Dumitru, a fost pusă, luni, sub urmărire penală pentru presupuse infracțiuni de corupție la bacalaureat, alături de alte 95 de persoane, printre care absolvenți de liceu, părinți și profesori a informat Direcția Națională Anticorupție.

Aceasta este prima oară când un oficial teritorial al Ministerului Educației este pus sub învinuire în cadrul anchetelor demarate de procurori deja la nivel național pentru presupusa fraudare a examenului de bacalaureat din acest an.

Inspectorul școlar general din Ialomița, Otilia Dumitru (foto), care a avut calitatea de preşedinte al Comisiei judeţene de bacalaureat, este acuzată de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la trafic de influenţă în formă continuată.


În aceeași cauză s-a dispus începerea urmăririi penale și față de alte 87 de persoane, absolvenţi de licee şi părinţi ai acestora, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de cumpărare de influență, a precizat DNA.

Procurorii susțin că au ”date și indicii temeinice” că, în schimbul facilitării acordării unor note mai mari sau care să asigure promovarea examenului de bacalaureat, profesorii din grupul infracţional organizat au pretins şi primit de la candidaţi sau de la părinţii acestora sume cuprinse între 100 euro şi 1.300 lei pentru fiecare disciplină de concurs.

Anchetatorii mai spun că grupul infracțional format din profesori, care ar fi fost coordonat de Otilia Dumitru, folosea 3 modalități de fraudare a examenului:

  • acordarea unor note supraevaluate raportat la conţinutul lucrărilor;
  • completarea lucrărilor candidaţilor de către profesorii evaluatori cu rezolvarea corectă a subiectelor, integrală sau parţială (în prealabil, profesorii le ceruseră candidaţilor vizaţi ca, în situaţia în care nu cunosc răspunsul în întregime sau în parte al subiectelor, să lase spaţii libere în lucrare, astfel încât să se poată interveni şi completa răspunsul);
  • consemnarea unor note vădit mai mari în catalogul electronic şi, implicit, în diplomele de bacalaureat, în raport cu notele acordate pe lucrări.

Procurorii fac cercetări privind fraudarea bacalaureatului din acest an în București și o serie de județe, precum Constanța, Sibiu, Bacău, Ialomița.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: