DNA cere arestarea preventivă în lipsă a patru oameni de afaceri israelieni implicați în dosarul retrocedării fostei ferme regale Băneasa – Tal Silberstein, Shimon Shevez, Benjamin „Benny” Steinmetz (foto) și Moshe Agavi.
Procurorii anticorupție au dispus pe 17 decembrie 2015 punerea în mișcare a acțiunii penale față de aceștia și apoi au făcut “numeroase demersuri pentru a asigura prezența celor patru inculpați în fața organelor judiciare, însă aceștia urmăresc tergiversarea cercetărilor față de ei și în final sustragerea de la urmărirea penală”, explică DNA, care se vede nevoită să ceară arestarea lor în lipsă.
Referatul cu propunerea procurorilor a fost depus la Curtea de Apel Brașov și judecarea propunerii de arestare va avea loc pe 14 martie 2016.
Învinuirile:
Tal Silberstein – constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență și complicitate la spălarea banilor;
Shimon Shevez și Benjamin Steinmetz – constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la trafic de influență și complicitate la spălarea banilor;
Moshe Agavi – infracțiuni de aderare la un grup infracțional organizat.
Tal Silberstein este cunoscut în România mai ales pentru că a fost consultantul politic al tuturor jucătorilor împortanți de până curând. A fost consultantul lui Traian Băsescu, într-o primă fază, apoi s-a ocupat (în 2004) de campania prezidențială a lui Adrian Năstase, iar ulterior i-a consiliat pe liberali.
Benjamin Steinmetz este un miliardar israelian cu investiții de câteva sute de milioane de euro în România și o implicare (printr-o firmă din grupul pe care-l conduce) de 9% la Gabriel Resources, compania care deține peste 80% din acțiunile Roșia Montană.
Faptele
Din 2006, Truică Remus (șef de cabinet al fostului premier Adrian Năstase), împreună cu Tal Silberstein, Shimon Shevez, Benjamin „Benny” Steinmetz, Moshe Agavi și alte persoane, au constituit un grup infracțional pentru recuperarea ilegală a unor proprietăți revendicate ilegal de Paul Philippe Al României.
Grupul a mituit prin cadouri și bani persoane din cadrul autorităților/instituțiilor deținătoare a acestor proprietăți, pentru a-i convinge să accepte pretențiile ridicate nelegale de așa-numitul Pirnț Paul.
În termenii procurorilor, grupul a instigat aceste persoane la abuz în serviciu, prin punerea la dispoziție și semnarea înscrisurilor necesare și prin traficarea influenței reale asupra funcționarilor publici.
Al României Paul Philippe, mai explică procurorii, i-au promis inculpatului Remus Truică și asociaților lui din grupul infracțional un procent între 50% și 80% din valoarea bunurilor revendicate.
“Ulterior, le-a și dat acestora bunurile, pe măsura obținerii lor, în schimbul intervenției membrilor grupului pe lângă funcționari publici cu atribuții în reconstituirea / retrocedarea dreptului de proprietate din București și din alte județe din țară sau asupra judecătorilor, urmând a se reuși, în mod injust, obținerea bunurilor revendicate și punerea în posesia lor.
De la data constituirii, membrii grupului au fost permanent implicați în activitatea infracțională și s-au informat reciproc, direct sau indirect, asupra evoluției și realizării interesului urmărit prin faptele comise, stabilind de comun acord strategia de urmat și găsind împreună soluțiile cele mai economice pentru grup”, mai spun procurorii.