Ritmul anual de creștere a dividendelor plătite la nivel global a fost de 12,9% în Trimestrul 2, acestea atingând o nouă valoare record de 497,4 miliarde de dolari, potrivit unui raport al Janus Henderson Global dividend Index.
Plăţile au crescut în aproape fiecare regiune a lumii, pe fondul avertismentelor analiştilor că un iminent război comercial şi tarifele vamale punitive introduse de SUA şi China ar putea reprezenta un risc pentru acţiunile din întreaga lume. Noi recorduri au fost bătute în 12 ţări: Franţa, Japonia şi SUA, potrivit CNBC.
Indicele Janus Henderson Global dividend analizează dividendele plătite de cele mai mari 1.200 de firme după capitalizarea bursieră și a încheiat trimestrul al doilea din 2018 cu un nou record de 182 de puncte, semnalând o creştere a dividendelor globale cu peste 80% după 2009.
„Creşterea profitabilităţii companiilor duce la majorarea plăţilor dividendelor în toate părţile lumii. Efectele cursului de schimb au exagerat performanţele de bază”, a informat firma de administrare de investiții Janus Henderson într-un raport publicat luni.
Pe de altă parte, „investitorii vor aclama plăţile de dividende record dar escaladarea disputei tarifelor comerciale dintre SUA şi celelalte economii majore ale lumii vor influenţa profitabilitatea corporaţiilor”, a declarat Ben Lofthouse, şeful departamentului Janus pentru acţiuni.
Analiștii firmei iau în considerare „sustenabilitatea dividendelor”, astfel încât să companiile să poată plăti divindende dar să şi aibă resurse să investească în propria dezvoltare, potrivit reprezentanţilor Janus.
Companiile româneşti au de plătit divindede de peste 7 miliarde de lei din profiturile pe 2017, cea mai mare parte venind dinspre companiile de stat şi de la cele două mari bănci cotate la Bursă.
Companiile cu capital majoritar de stat sunt obligate să distribuie prin dividende aproape tot profitul lor.
(Citiți și: Bursa: 6 companii concentrează 82% din dividendele de peste 7 mld. lei date din profitul pe 2017)
Două treimi din dividendele din Eruopa continentală au fost plătite în perioada analizată.
Companiile europene au plătit dividende record de 176,5 miliarde dolari, în creştere cu 18,7% an/an, din profiturile mai mari înregistrate în 2017.
Dividendele plătite de companiile din Franţa, Germania, Elveţia, Olanda, Belgia, Danemarca şi Irlanda au atins noi recorduri. Doar câteva companii au redus sumele alocate pentru plata dividendelor printre care Deutsche Bank, EDF şi credit Suisse.
Dividendele plătite de companiile americane au crescut cu 4,5% până la nivelul record de 117,1 miliarde dolari. Doar o singură companie din 50 a redus sumele alocate pentru plata dividendelor, General Electric, care a demarat un program de restructurare şi încearcă să îşi reducă datoriile.
În restul lumii, indexul arată că dividendele din Canada le-au depăşit pe cele din SUA în timp ce în Asia, creşterea dividendelor a fost de 13,5% în ritm anual în Hong Kong şi de 46,9% în Singapore.
Creşterea solidă a dividendelor la nivel mondial a determinat Janus Henderson să îşi majoreze prognozele privind avansul dividendelor înregistrat pe ansamblul anului 2018, de la 6% la 7,4%.