vineri

29 martie, 2024

9 august, 2018

Peste 40 de companii listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) plătesc dividende în valoare de 7,23 miliarde de lei (1,55 mld. euro) din profiturile pe 2017, dar mai mult de jumătate (58%) din această recoltă a fost asigurată de numai trei companii: Romgaz (SNG), BRD și OMV Petrom (SNP), care plătesc dividende de peste un miliard de lei.

Statistica BVB oglindeşte, astfel, polarizarea performanţelor în economia românească din perspectiva dividendelor acordate de companiile listate.

Proporția ajunge la peste 82%, dacă se mai adaugă alte trei companii (și singurele) ale căror dividende mai depăşesc o jumătate de miliard de lei: Banca Transilvania (TLV), Fondul Proprietatea (FP) şi Transgaz (TGN).


Reprezentativitatea Bursei pentru economia românească este completată nu numai de prezența Fondului Proprietatea, care are plasamente în multe companii mari nelistate dar și de societățile de investiții dinanicare (SIF), dintre care doar trei au intrat în TOP 20 dividende, potrivit unui comunicat al BVB.

Atracția marilor randamente

Dividendele consitituie cea mai mare atracție relevantă (dacă nu singura) pentru investitori la BVB, având în vedere numărul mic de companii listate și gradul redus de lichiditate al pieței, a cărei dezvoltare a fost constant descurajată de comportamentul guvernamental din 1990 încoace.

Criteriul dividendelor nu va fi suficient pentru promovarea bursei la statutul de piaţă emergentă, care ar artrage investitori mult mai mari, dispuşi să miyeye bani pe dezvoltarea companiilor româneşti.

Ar fi fost nevoie de listarea Hidroelectrica, pentru a fi îndeplinit criteriul lichidităţii, dar Guvernul o amână de mulţi ani.


Guvernul are însă un comportament autoritar şio netransparent faţă de marile companii de la bursă la care statul este acţionar majoritar, forţând, de pildă, distribuirea aproape în întregime a profiturilor nete ca dividende, în pofida marilor lor nevoi de investiţii.

E drept însă că, pe de altă parte, acest comportament a favorizat şi atractivitatea pieţei din perspectiva dividendelor.

Şase companii din Top 20 dividende au oferit randamente foarte mari ale dividendului de peste 10% şi alte 10 au acest indicator situat peste 5%.

Randamentul brut al dividendului este raportul dintre valoarea acestuia (care răsplăteşte deţinerea unei acţiuni) şi preţul acţiunii şi mult superioară altor forme de economisire şi investiţie.

Astfel că, indicele bursier BET-TR a crescut cu 11% în primele şapte luni ale acestui an, adică în perioada numită în piaţă „sezonul dividendelor”, pentru că acţionarii decid cuantumul acestora.

Indicele BET-TR face media variaţiilor de preţuri ale acţiunilor celor mai importante 13 companii de la BVB şi este un indice de tip total return, pentur că include şi dividendele.

Joi indicele a depăşit pentru a doua oară în istoria lui pragul de 12.000 de puncte, repetând performanţa de la începutul „sezonului” din acest an.

Valoarea totală a tuturor instrumentelor financiare tranzacționate la BVB a depășit 1,7 miliarde de euro de la începutul anului și până la finalul lunii iulie, în creștere ușoară față de perioada similară a anului trecut.

Valoarea medie zilnică de tranzacționare pe segmentul de acțiuni din piața principală a trecut sub pragul de 10 milioane de euro, pe fondul unei activități mai reduse a investitorilor în perioada de vară.

Totuşi, capitalizarea bursieră a companiilor românești listate la BVB (valoarea lor de piaţă) este mai mică de 20 de miliarde de euro la finalul primelor șapte luni, mică în comparaţie cu produsul intern brut al României, estimat la peste 240 de miliarde de euro.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: