luni

22 aprilie, 2024

2 decembrie, 2020

Secretarul de Stat american Mike Pompeo (foto) a atacat Turcia în timpul reuniunii online de marți a miniștrilor de externe ai statelor membre NATO, acuzând Ankara că provoacă tensiuni între aliați în Mediterana și că face daruri Kremlin prin achiziția sistemelor de rachetă produse de Rusia.

Ministrul turc Mevlüt Çavuşoğlu a ripostat, acuzându-l pe Secretarul de Stat, potrivit Politico, că cere aliaților europeni să facă front comun împotriva Turciei, că se aliază ”orbește” cu Grecia în dispute regionale și că a refuzat să vândă Ankarei sisteme Patriot.

Oficialul turc a mai acuzat SUA că sprijină ”organizații teroriste” kurde din Siria în timp ce Turcia luptă împotriva Stat Islamic și a insistat să afirme că SUA și Franța au contribuit la înrăutățirea situației din Nagorno-Karabah, acolo unde au încurajat Armenia într-o dispută în care Azerbaijan avea deja suportul militar al Turciei.


Disputa aprinsă din timpul videoconferinței a fost confirmată de mai multe surse diplomatice și a venit pe fondul a ceea ce va fi probabil ultima reuniune NATO la care a participat Mike Pompeo ca secretar de stat al SUA.

Scopul principal al reuniunii ministeriale NATO era acela de a discuta un raport despre modul în care Alianța ar trebui să se adapteze provocărilor din următorul deceniu. Raportul a fost cerut de conducerea NATO după ce președintele Emmanuel Macron a deplâns, anul trecut, ”moartea cerebrală a NATO”.

În disputa verbată SUA-Turcia, mai mulți aliați au susținut argumentele lui Mike Pompeo vorbind împotriva Turciei. Ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, de exemplu, a denunțat comportamentul Ankarei și a spus că este imposibil de realizat coeziunea în Alianță dacă Turcia ar imita intervenționismul agresiv al Rusiei.

La sfârșitul reuniunii, a fost clar că Turcia este practic izolată între cei 30 de membri ai alianței. O cerere reînnoită a lui Çavușoğlu pentru ca NATO să adopte un rol activ în războiul civil din Libia a fost respinsă de ceilalți aliați, care au acuzat Turcia că a agravat conflictul prin furnizarea de arme și mercenari în sprijinul Guvernului de la Tripoli.


Ministrul grec de externe, Nikos Dendias, a replicat că, dacă poziția greacă este maximalistă în dosarul Mediterana, „la fel este și dreptul internațional”.

Turcia a intrat în dispute puternice cu alți aliați NATO în ultimii ani, dar s-a dovedit și cel mai activ militar membru al alianței arătând că nu are ezitări în ceea ce privește folosirea forței militare pentru a-și îndeplini obiectivele.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: