marți

28 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 ianuarie, 2022

Dezvoltările recente de securitate la nivel regional au fost abordate joi, în cadrul unei discuții telefonice, de ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, și secretarul american al apărării, Lloyd J. Austin III.
Dialogul are loc în contextul desfăşurărilor masive şi a potenţialului ofensiv al Federaţiei Ruse în jurul Ucrainei şi la Marea Neagră, precizează un comunicat al MApN.

Temele aflate pe agenda de discuţii au inclus evoluţiile situaţiei de securitate din regiunea Mării Negre, postura NATO pe flancul estic, respectiv suplimentarea prezenţei SUA în regiune.

Ministrul român al Apărării, precizează comunicatul, a subliniat necesitatea consolidării posturii aliate pe întreg flancul estic al NATO, în special în regiunea Mării Negre, ca formulă defensivă de asigurare a securităţii aliaţilor şi de descurajare a acţiunilor agresive.


„În acest sens, a fost exprimată necesitatea, mai mult ca oricând, a unei abordări coerente, unitare şi echilibrate în cadrul prezenţei înaintate pe flancul estic al Alianţei. De asemenea, demnitarul român a salutat anunţul preşedintelui Biden privind determinarea SUA de a disloca forţe suplimentare în Europa de Est, inclusiv în sprijinul securităţii şi apărării României”, arată MApN.

Rusia analizează ultimele propuneri ale statelor occidentale

Rusia a anunțat joi că ”există loc pentru a continua dialogul cu Statele Unite”, chiar în condițiile în care ”pare clar că principalele cereri de securitate ale Rusiei nu au fost luate în considerare” de Washington. Ministrul de Externe Serghei Lavrov a anunțat că președintele Putin urmează să decidă pașii de urmat.

Statele Unite și NATO au prezentat aproape simultan miercuri ”răspunsurile scrise” cerute de Moscova, menite să descurajeze o invazie rusă a Ucrainei.

Serghei Lavrov a precizat, potrivit Reuters, că după reacția Occidentală există ”speranță pentru un dialog serios”, dar numai asupra ”problemelor secundare, nu și a celor fundamentale”.


Și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat joi că răspunsurile privind garanțiile de securitate cerute de Moscova nu oferă prea multe motive de optimism, dar este prea devreme pentru a da vreo evaluare precisă.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

„Ați auzit declarațiile secretarului de stat al SUA și ale secretarului general al NATO, în care au vorbit absolut fără echivoc despre respingerea principalelor preocupări care au fost subliniate de Federația Rusă. Pe această bază nu sunt atâtea motive de optimism. Dar m-aș abține totuși de la orice aprecieri generale”, a afirmat Dmitri Peskov.

El a precizat: „Președintele are toate aceste hârtii. Desigur, va dura ceva timp să le analizăm. Să nu ne grăbim să tragem nicio concluzie”.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: