Rusia a anunțat joi că ”există loc pentru a continua dialogul cu Statele Unite”, chiar în condițiile în care ”pare clar că principalele cereri de securitate ale Rusiei nu au fost luate în considerare” de Washington. Ministrul de Externe Serghei Lavrov a anunțat că președintele Putin urmează să decidă pașii de urmat.
Statele Unite și NATO au prezentat aproape simultan miercuri ”răspunsurile scrise” cerute de Moscova, menite să descurajeze o invazie rusă a Ucrainei.
Serghei Lavrov a precizat, potrivit Reuters, că după reacția Occidentală există ”speranță pentru un dialog serios”, dar numai asupra ”problemelor secundare, nu și a celor fundamentale”.
Și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat joi că răspunsurile privind garanțiile de securitate cerute de Moscova nu oferă prea multe motive de optimism, dar este prea devreme pentru a da vreo evaluare precisă.
„Ați auzit declarațiile secretarului de stat al SUA și ale secretarului general al NATO, în care au vorbit absolut fără echivoc despre respingerea principalelor preocupări care au fost subliniate de Federația Rusă. Pe această bază nu sunt atâtea motive de optimism. Dar m-aș abține totuși de la orice aprecieri generale”, a afirmat Dmitri Peskov.
El a precizat: „Președintele are toate aceste hârtii. Desigur, va dura ceva timp să le analizăm. Să nu ne grăbim să tragem nicio concluzie”.
Oferta SUA și NATO: transparență și control reciproc
Răspunsul american a fost descris miercuri în termeni generali de secretarul de stat Antony Blinken, care a afirmat că SUA cred că există potențial de progres în relația cu Rusia în domenii precum controlul armelor, transparență și stabilitate.
La rândul său, Jens Stoltemberg a declarat: că NATO este” o alianță de apărare care nu caută confruntarea, care nu va face niciodată compromisuri în ceea ce privește principiile alianței. NATO va lua toate măsurile să își protejeze aliații și respectă deciziile altor țări, dacă doresc, sau nu, să adere la alianță”.
Ca replică, nescrisă, la cererea Rusiei ca NATO să se retragă din România și Bulgaria, Jens Stoltenberg a afirmat că Rusia trebuie să se retragă din Georgia, Ucraina, Belarus.
Oficialii americani au exprimat temerea că Moscova ar putea folosi răspunsurile oficiale ale Washingtonului și NATO ca pretext pentru a intensifica pregătirile militare finale ale unei agresiuni în Ucraina.
În așteptarea următoarelor mișcări ale Rusiei, SUA și aliații discută despre desfășurarea mai multor trupe în Europa de Est, care să ajungă pe poziții înainte de orice invazie rusă a Ucrainei.
Casa Albă a plasat deja 8.500 de militari în alertă maximă pentru posibilă dislocare în țările NATO din Europa de Est și a intensificat aprovizionarea cu arme către Ucraina, alături de Regatul Unit și țările baltice.