miercuri

21 februarie, 2024

12 februarie, 2024

Premierul Marcel Ciolacu și miniștrii Finanțelor, Economiei și Cercetării au discutat luni cu reprezentanții organizației patronale Concordia despre îngrijorările mediului de afaceri legate de diferite reglementări și posibile soluții pentru creșterea în continuare a economiei în ritm accelerat.

Cele două grupuri au convenit ca întâlniri de acest gen să fie organizate periodic, pentru ca patronatele din cele 17 sectoare economice reprezentate de Confederația Concordia să prezinte „problemele specifice și să poată aduce la masa discuțiilor propuneri de politici care să le facă mai productive, să le rezolve din obstacolele pe care le întâmpină”, menționează un comunicat al Concordia.

Din partea guvernanților, la întâlnire au fost prezenți premierul Marcel Ciolacu, vicepremierul Marian Neacșu, Marcel Boloș – ministrul Finanțelor, Radu Ștefan Oprea – ministrul Economiei și Bogdan Ivan – ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării. 


Subiectele dezbătute la întâlnirea de luni:

 • impactul măsurilor fiscale de anul trecut
 • îngrijorările pe care le avem privind multiplele feluri de plafonări
 • mecanismul de stabilire a salariului minim
 • politicile de protecție a consumatorului
 • combaterea evaziunii fiscale
 • stimularea investițiilor de cercetare și dezvoltare
 • problematici din domeniile energiei, transporturilor rutiere și feroviare, producției de mobilă sau a băuturilor alcoolice și răcoritoare, comercializării de medicamente
 • pregătirea sezonului de vară alături înindustria de turism

„Discuția a fost constructivă și credem că Guvernul a înțeles mesajele noastre și ne așteptăm să vedem rezultate concrete în urma dialogului. Ne dorim ca PIB-ul României să crească în continuare accelerat și economia noastră să producă din ce în ce mai mulți campioni regionali și chiar europeni sau globali de unde să rezulte mai multă prosperitate pentru cetățeni și suficiente resurse pentru serviciile publice”, mai menționează comunicatul Concordia.

Program naţional pentru extinderea accelerată a învăţământului dual

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat la începutul ședinței de guvern de săptămâna trecută că va prezenta la întâlnirea cu Concordia un Program naţional pentru extinderea accelerată a învăţământului dual, având ca țintă pregătirea a aproximativ 50.000 de elevi anual, program al cărui scop este diminuarea deficitului de personal calificat reclamat de mediul de afaceri.

„O altă prioritate, după discuţiile din ultimele săptămâni cu reprezentanţii tuturor marilor investitori, atât români, cât şi străini, este să găsim soluţii pentru deficitul forţei de muncă. Este o problemă structurală a economiei şi, de aceea, voi propune mediului privat un Program naţional pentru extinderea accelerată a învăţământului Dual. Acest parteneriat trebuie să ne permită ca, în următorii cinci ani, să avem 50.000 de locuri anual cerute de mediul de afaceri în învăţământul dual, de cinci ori mai mult ca acum”, a declarat Marcel Ciolacu, la începutul şedinţei de guvern de săptămâna trecută.

Întâlnirea, în relatarea Guvernului: ”Concordia a apreciat investițiile fără precedent”


”Industria românească se dezvoltă în majoritatea sectoarelor de activitate. O arată atât cifrele, cât și proiectele de succes pe care le văd în deplasările pe care le fac în țară sau despre care sunt informat la întâlnirile cu mediul de afaceri. La nivelul Guvernului acordăm susținere industriei românești atât prin direcționarea de fonduri publice, cât și  prin soluții legislative”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, citat într-un comunicat transmis după întâlnirea de luni.

Temele discutate, conform comunicatului Guvernului:

 • „Reprezentanții Confederației Patronale Concordia au apreciat investițiile publice fără precedent direcționate pentru finanțarea proiectelor de infrastructură care se derulează în România și au punctat faptul că, alături de dezvoltarea proiectelor rutiere, este nevoie de un accent mai puternic asupra celor din sectorul feroviar.”
 • „În consultările cu reprezentanții Concordia au fost abordate și teme legate de fiscalitate și combaterea evaziunii fiscale prin introducerea instrumentelor digitale. Reprezentanții Guvernului au arătat disponibilitatea de a face ajustările necesare în aplicarea acestor instrumente digitale, în funcție de rezultatele obținute în primele luni de aplicare și de propunerile venite din partea mediului de afaceri.”
 • „O altă temă importantă de discuție a avut în vedere promovarea produselor românești pe piețele internaționale prin pârghiile pe care Guvernul le are la dispoziție.”
 • „Stabilizarea prețurilor la unele categorii de produse a fost un alt subiect în dialogul reprezentanților Guvernului cu cei ai patronatelor. În acest context, premierul Marcel Ciolacu a arătat deschiderea Guvernului spre consultarea mediului de afaceri pentru stabilirea unui acord de voluntariat care să aibă în vedere stabilitatea prețurilor la unele produse alimentare.”

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: