Conform datelor de la Institutul Național de Statistică din Ancheta structurală a întreprinderilor cu activitate în industrie, construcții, comerț și servicii de piață, activitatea de comerț continuă să fie cea mai profitabilă din punct de vedere al productivității măsurată ca Valore Adăugată Brută (VAB) pe salariat cu 166.629 lei/salariat. Față de media la nivel de economie națională, productivitatea în activitatea comercială este cu 14% mai ridicată.
Datele sunt agregate pentru întreg anul 2022.
Următoarea în ordine vine industria, cu o productivitate de 156.816 lei per salariat, cu 7% peste media națională, urmată de serviciile de piață (134613 lei/salariat, respectiv -8%).
Explicația pentru situarea sub medie a serviciilor este dată și de faptul că în sectorul serviciilor activează cei mai mulți salariați (1,56 milioane de salariați dintr-un total de 4,12 milioane).
Construcțiile încheie clasamentul, cu doar 75.017 lei/salariat cu 17% mai puțin față de medie.
Evoluția din ultimii ani a productivității în industrie, a fost influențată de pandemie care a avut vârful în 2020, caracterizat de contracția producției și prețuri foarte mici în ramura energetică pentru ca în 2022 să fie la apogeu criza energetică și explozia prețurilor care a tras în sus indicatorii valorici. Astfel în 2022 productivitatea în ramura energetică a influențat tot sectorul, ajungând ca productivitatea să urce cu 7% peste medie.
Mai jos, productivitatea – valoarea adăugată brută per salariat, în mai multe sectoare ale economiei:
În perioada analizată, productivitatea în comerț a avut vârful în 2021, când s-a situat cu 19% peste medie, pentru ca în 2022 diferența să se reducă la 14%.
Productivitatea în construcții a crescut în 2022 față de anul anterior, diferența față de medie reducându-se la -17%, de la -21% în 2021.
Explicația este dată de creșterea investițiilor și a valorii lucrărilor executate, în special în infrastructură – adică în lucrările publice de mare anvergură.
Reducerea productivității până la -8% în servicii față de medie se explică prin creșterea numărului de angajați în 2022 în acest sector cu 10,5%, comparativ cu 2019, în timp ce numărul total de angajați din societățile comerciale a rămas relativ constant (4,02 milioane de salariați).
***
Un răspuns
Explicația pentru situarea sub medie a serviciilor este dată și de faptul că în sectorul serviciilor activează cei mai mulți salariați (1,56 milioane de salariați dintr-un total de 4,12 milioane).
Puteți să explicați mai pe larg ?
Care este legătura cauzală intre numărul de salariați și productivitate ?
Vă mulțumesc .