vineri

29 martie, 2024

16 octombrie, 2017

La ședința de luni a Secției pentru procurori din cadrul CSM, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a adus critici dure atât DNA, cât și magistraților din această secție a Consiliului.

Subiectul controverselor l-a reprezentat modul în care s-a desfășurat controlul pe fond la DNA.

Verificarea managementului DNA a fost cerut în luna iulie, de ministrul Justiției, Tudorel Toader, iar raportul controlului a fost trimis CSM în urmă cu aproape două săptămâni.

Tudorel Toader, intervenții în apărarea inspectorilor


Ministrul Toader a intervenit de mai multe ori în timpul audierile de luni, în favoarea inspectorilor judiciari care au reclamant comportamentul procurorului – șef al DNA pe parcursul verificării.

„Fac apel la dumneavoastră, dacă nu va supăraţi. La un fel de echilibru, de egalitate de arme, de abordare. Sentimentul meu este că faceţi anchetă cu dânşii (cu inspectorii judiciari – n. red.) acum şi am participat şi la cealaltă audiere. Până la urmă, dânşii, doamna Kovesi cu adjuncţii, au relatat ce au avut de relatat. Lăsaţi-i şi pe dânşii în aceeaşi manieră”, a spus la un moment dat Tudorel Toader, adresându-se membrilor Secției de procurori ai CSM.

El s-a referit și la dosarele nelucrate descoperite de IJ la DNA:

„Să ai dosar penal din 2004, de 13 ani de zile, și să nu fie rezolvată decât prin conexare în 2017, păi termenul ăla rezonabil, celeritate, lipsa unei proceduri penale selective, sunt excluse. În 2004 se prescrie de atâtea ori. A venit noul Cod penal.


E ceva în neregulă acolo, după cum mie și 2014, cauză nesoluționată, unde s-a spus că nu s-a făcut nimic trei ani de zile, mie și trei ani mi se pare foarte mult. Sunt realități pe care Inspecția le-a constatat și eu cred că aceste constatări ale Inspecției, făcute la o unitate sau alta, ar trebui să se răsfrângă și la alte unități, ca la rândul lor să ia măsuri de îmbunătățire a activității”, a mai intervenit luni ministrul Justiției.

În acest context al discuțiilor, el a anunțat că va introduce în proiectul pentru reformarea sistemului judiciar o prevedere care să să impună controale perioadice, o dată la patru sau cinci ani, la toate parchetele.

Adjunctul IJ: Acuzația că inspectorii nu și-au exercitat atribuțiile cu obiectivitate, departe de adevăr

Inspectorul-șef adjunct al Inspecției Judiciare, Gheorghe Stan, a declarat luni acuzațiile aduse de Laura Codruța Kovesi membrilor echipei de control sunt periculoase și pregătesc terenul pentru contestarea Raportului întocmit după verificare:

„Mă întreb dacă este în favoarea sistemului judiciar și a credibilității acestuia să susții în calitate de conducător de unitate de parchet (procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi – n. red.) controlată că a avut senzația că s-a venit cu anumite teme care trebuie verificate. Este destul de periculos, de neproductiv și de asemenea dăunător atât sistemului judiciar, cât și societății civile. (…)

Mă gândesc că prin aceste afirmații s-a încercat să se inducă în mod public ideea că inspectorii judiciari nu și-au exercitat atribuțiile de serviciu cu obiectivitate și imparțialitate, senzație care este departe de adevăr. Respingem categoric astfel de insinuări.

Probabil că aceste demersuri se subsumează intenției declarate de la început, și anume aceea de a crea premisele contestării raportului prin invocarea unor vicii de procedură inexistente”, a declarat Gheorghe Stan, citat de Agerpres.

Șefa Direcției pentru procurori din cadrul IJ, despre acuzațiile privind scurgerea de informații: Resping această chestiune

Șefa DNA a relatat vineri, în ședința Secției pentru procurori a CSM, că unul dintre inspectorii judiciari care au verificat managementul instituției a arătat un interes special pentru două dosare, unul dintre ele având o importanță deosebită.

“S-au citit şi anumite acte în anumite dosare, de anumiţi inspectori. Am aici un bileţel, pierdut printre dosare.

Sunt trecute două numere de dosare, pentru a fi verificate.

Era uitat printre acte. Îl las aici, la CSM să verificaţi, este uşor de verificat al cui este scrisul de pe el.

Unul dintre dosare este extrem de important.

De ce un inspector vine cu un număr de dosar şi apoi se uită în registru să vadă unde este cazul?”, a declarat vineri Laura Codruța Kovesi.

Luni, șefa Direcției de inspecție pentru procurori din cadrul Inspecției Judiciare, Adriana Pampu Romanescu, a respins orice suspiciune privind riscul unor scurgeri de informații.

„Despre scurgerile de informații nu putem discuta la modul teoretic, că se creează condițiile scurgerilor de informații. (…) Nici nu mi-am pus problema că o verificare directă, efectuată de inspectorii judiciari, ar însemna o posibilitate de a scurge informații. Resping în totalitate această chestiune, nu a existat așa ceva și nu cred că poate fi o susținere reală”, a declarat Adriana Pampu Romanescu în cadrul ședinței Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Ea a precizat că nu a întâlnit până în prezent niciun caz în care să existe scurgeri de informații ca urmare a verificărilor efectuate de inspectorii judiciari asupra unor dosare.

Controlul, criticat de DNA

Documentul conține mai multe aprecieri la adresa procurorului – șef al DNA, dar și critici, care vizează tergiversarea unor dosare, precum și comportamentul Laurei Codruța Kovesi  în timpul verificării – ea ar fi obstrucționat controlul, refuzând să pună la dispoziție dosarele procurorului Mihaiela Iorga Moraru, de exemplu.

Concluziile au fost însușite integral de trei dintre membrii echipei – inspectorii judiciari Mihaela Hitruc, Monica Pleșea și Sanda Mateș, în timp ce coordonatoarea echipei de control (Elena Rădescu), precum și Cornelia Prisăcariu și Mihaela Focică au formulat o opinie separată.

În opinia separată, cele trei au arătat că nu sunt de acord cu aprecierea referitoare la refuzul șefei DNA de a pune la dispoziție documentele solicitate, deoarece nu a fost vorba de un refuz expres.

Mai mult de atât, ele atrag atenția că respectivele aspecte din raport vizează modul de efectuare a controlului, și nu activitatea DNA.

Această situație a dus la audierea tuturor părților implicate în control.

Joi, și-a prezentat punctul de vedere coordonatoarea echipei de control, Elena Rădescu, care anterior le-a acuzat pe două dintre colegele sale – Monica Pleşea şi Mihaela Hitruc. Acestea, reclama Rădescu într-o sesizare a CSM, “nu au fost mulţumite cu fişele, planurile de anchetă” de la DNA şi “au adoptat o conduită lipsită de calm, bazată pe un ton ridicat. Acest lucru a creat mai multor procurori o stare de disconfort manifestată prin plâns”.

La ieșirea de la CSM, Rădescu a confirmat că au existat procurori anticorupție care au cedat nervos în timpul verificărilor Inspecției Judiciare:  „Da, au fost umiliţi. Prin conduită, comportament.”

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: