fbpx Modifică Setările

Analiză

Ce și cât înseamnă, de fapt, majorarea cu 10% a punctului de pensie

Creșterea de 10% a punctului de pensie începând cu luna septembrie de la 1.265 lei la 1.391 lei ar echivala la nivel bugetar cu o… Mai mult

03.08.2020

La obiect

Cea mai mare economia a lumii a intrat oficial în recesiune. Scădere de 32,9% de PIB în trimestrul al doilea din 2020

Economia americană a înregistrat cel mai abrupt declin trimestrial de la cel de-Al Doilea Război Mondiale încoace, de la lansarea acestui set de date. Nici… Mai mult

30.07.2020

La obiect

Stadiul celor 85 de proiecte fazate de România pentru a nu pierde finanțarea europeană

România mai are trei ani și jumătate la dispoziție pentru a finaliza cele 85 de proiecte fazate din fonduri europene, aferente exercițiului bugetar 2014-2020, valoarea… Mai mult

29.07.2020

La obiect

Vaccinul împotriva coronavirus – noua miză supremă în jocul geopolitic, egală cu tehnologia militară

Cine primește primul vaccinul contra coronavirusului? Lăsând retorica deoparte, răspunsul ține de geopolitică și de bani. O analiză Politico arată că goana după vaccin nu… Mai mult

29.07.2020

Direcția Antifraudă de la ANAF a sechestrat bunuri și bani în valoare de 26 de milioane de euro în două luni

de Sorin Negoiţă 28.2.2014

În primele două luni de funcționare, Direcția Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) din cadrul ANAF a blocat, prin sechestru și poprire, active de 117,73 milioane (circa 26 milioane euro) ale unor contribuabili, în vederea asigurării recuperării unor prejudicii aduse bugetului statului, potrivit bilanțului DGAF pe perioada decembrie 2013 – februarie 2014, publicat vineri.

“În ceea ce privește asigurarea recuperării prejudiciilor aferente cazurilor investigate, au fost instituite măsuri asigurătorii asupra unor active patrimoniale în sumă de 117.729.520 lei, echivalentul a circa 26 milioane de euro”, se arată într-un comunicat al DGAF remis vineri AGERPRES.

În cursul anului 2013, Agenția Națională de Administrare Fiscală a trecut printr-un amplu proces de reformă, în urma căruia a fost înființată Direcția Generală Antifraudă Fiscală (DGAF). Această structură a ANAF a devenit operațională la finele anului și au fost efectuate acțiuni de control pe întreg teritoriul țării, în scopul prevenirii și descoperirii evaziunii fiscale, la agenți economici care realizează comerț en-gros, en-detail, producție, alimentație publică, în zone comerciale care prezintă risc din punct de vedere fiscal.

În perioada decembrie 2013 — februarie 2014, au fost verificați 8.358 de contribuabili, au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 144,277 milioane de lei, echivalentul a peste 32 de milioane de euro, reprezentând amenzi contravenționale și confiscări de bunuri, sume de bani în numerar și venituri a căror proveniență a fost considerată ilicită.

Activitate suspendată la 474 de firme

Potrivit DGAF, s-a dispus suspendarea activității unui număr de 474 operatori economici, în principal pentru abateri de la prevederile legale privind dotarea și utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale și pentru nerespectarea normelor de comerț.

“În paralel, la nivelul structurilor specializate din cadrul DGAF, au fost identificate și instrumentate fenomene de fraudă fiscală cu implicații fiscale negative semnificative asupra bugetului statului, pe baza analizei de risc și a informațiilor furnizate de instituții specializate. În acest sens, au fost demarate acțiuni de investigare a unor lanțuri tranzacționale organizate în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, urmare cărora au fost cuantificate prejudicii cauzate bugetului statului în valoare totală de 117.938.664 lei, echivalentul a circa 26,2 milioane de euro”, precizează comunicatul DGAF.

Colaborare cu DNA și DIICOT

Totodată, DGAF a participat la trei acțiuni de amploare inițiate în cooperare cu organe de urmărire penală, pentru soluționarea unor cauze aflate în lucru la acestea, în special cu Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism (DIICOT) și Direcția Națională Anticorupție (DNA), fiind efectuate controale la peste 300 de contribuabili de către 750 inspectori antifraudă din cadrul tuturor structurilor direcției.

DGAF acționează în scopul destructurării lanțurilor tranzacționale constituite pentru prejudicierea bugetului statului, sunt stabilite implicațiile fiscale ale acestor operațiuni și se asigură recuperarea prejudiciilor cauzate. În acest sens, sunt investigate trei cazuri speciale, în a căror soluționare se cooperează cu DIICOT, prejudiciul total cauzat bugetului de stat prin cele trei lanțuri tranzacționale fictive fiind estimat la peste 115 milioane lei, echivalentul a circa 25,5 milioane euro.

DGAF menționează că, în perioada 1 ianuarie — 26 februarie 2014, s-au înregistrat influențe pozitive în colectarea veniturilor bugetare, astfel că, în perioada de referință, totalul veniturilor bugetare a însumat 26,628 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o depășire cu 9,25% — indice nominal, respectiv cu 2,253 miliarde lei în cifre absolute (aproximativ jumătate de miliard de euro) mai mult decât în perioada similară din anul 2013 ( 24,374 miliarde de lei).

Schemă de fraudă chineză

Printre cazurile deosebite investigate în perioada de referință, DGAF menționează instituirea măsurilor asigurătorii pentru recuperarea unui prejudiciu de 41.613.689 lei, cauzat bugetului de stat în anul 2013 de către o firmă controlată de persoane de origine chineză, care comercializează produse electronice și electrocasnice (televizoare LCD, aparate de aer condiționat, aspiratoare etc).

În urma verificărilor, inspectorii antifraudă fiscală au constatat că persoanele respective au organizat un lanț comercial fraudulos de 15 firme în scopul sustragerii de la plata impozitului pe profit și a TVA datorat statului român.

Produsele erau introduse pe teritoriul Uniunii Europene prin portul Pireu (Grecia), vândute aparent unor firme din Bulgaria și achiziționate intracomunitar în România în mod exclusiv formal, unde erau realizate circuite scriptice de tranzacționare succesivă, iar la vânzarea produselor pe lanț se omitea declararea și virarea TVA de colectat și de plată.

În acest mod, ultima firmă din lanțul comercial și beneficiarul produselor electronice solicita decontarea TVA aferentă mărfurilor livrate celor mai mari lanțuri de comercianți din domeniul electronicelor și electrocasnicelor de pe piața românească.

Fraudă cu legume fructe

Un alt caz vizează organizarea unor circuite scriptice de tranzacționare succesivă a mărfurilor (legume/fructe) achiziționate intracomunitar/import destinate pieței interne, prejudiciul estimat fiind în sumă de 43.304.466 lei, reprezentând TVA sustrasă de la plată. Rezultatul verificărilor a fost transmis unității de parchet competente, cu care urmează a se coopera în vederea documentării fraudelor fiscale.

Carburanți comercializați ilegal

În urma unei acțiuni de control, care a vizat legalitatea desfășurării activității de comercializare a produselor energetice, DGAF a constatat că o societate a desfășurat activitate comercială fără îndeplinirea condițiilor legale, respectiv a comercializat în sistem en-gros cantitatea de 11.772.177 litri motorină și 4.234.389 litri benzină, în valoare totală de 90.119.058,66 lei, fără a deține atestat corespunzător acestei activități.

În acest sens, inspectorii antifraudă fiscală au dispus sancționarea contribuabilului cu amendă contravențională în sumă de 100.000 de lei și confiscarea sumei de 90.119.059 lei, reprezentând venituri ilicite.

DGAF a fost operaționalizată parțial, din numărul total de 2.000 de posturi aprobate, în prezent fiind ocupate numai 891 (44%), dintre care 172 de inspectori antifraudă din cadrul Direcției de combatere a fraudelor au fost detașați la Parchetul General, pentru îmbunătățirea gradului de soluționare a cauzelor instrumentate de organele de urmărire penală.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 28.2.2014

Un raspuns

  1. radu
    2.3.2014, 9:59 am

    Toate bune in teorie si pe hartie. In practica insa controalele Directiei se rezuma la inventariere, casa de marcat si tot felul de nazbatii de genul lucratorii nu au ecusoane sau nu sunt numere de inventar pe scaunele din cafenea.
    Ati desfintat Garda Financiara punand in loc o structura greoaie si ineficienta fara legatura cu realitatile economice de ex. Centrul Regional Gorj cu sediul la Gorj in loc de Craiova sau Centrul Regional Deva cu sediul la Deva in loc de Timisoara.Cautati pe net..este plin cu articole despre abuzurile noii directii care a fost infiintata pentru a starpi marea evaziune si in schimb tracaseaza agentii economici

Lăsați un comentariu


Stiri

Rectificare bugetară: Deficitul – revizuit de la 6,7% din PIB la 8,6% din PIB. Economia va consemna o scădere de 3,8% din PIB în 2020

Alexandra Pele

A doua rectificare bugetară din acest an a fost construită pe o prognoză revizuită a evoluției economiei. Deficitul bugetar a fost majorat de la 6,7%… Mai mult

Europa

Franța își sporește prezența militară în Mediterana, cu scopul ”evaluării autonome” a acțiunilor Turciei

Iulian Soare

Franţa a trimis două nave ale Marinei militare şi două avioane de vânătoare Rafale în estul Mării Mediterane, a anunțat joi ministrul francez al Apărării,… Mai mult

Stiri

Gaze din Marea Neagră: Prima platformă de extracție a BSOG este pe jumătate gata – Gazoductul spre țărm, terminat în acest an

Adrian N Ionescu

Compania petrolieră Black Sea Oil&Gas (BSOG), concesionarul perimetrului XV Midia de gaze naturale din Marea Neagră, a realizat 33% din proiectul de investiție în exploatarea… Mai mult

Stiri

Belarus nu e Ucraina – șanse infime pentru succesul unei revoluții portocalii la Minsk

Razvan Diaconu

Scenele din Belarus cu protestatari care ridică baricade în stradă pentru a opri atacurilor poliției evocă o altă revoltă produsă în zona-tampon dintre Rusia și… Mai mult

Europa

Banca Internaţională de Investiţii, controlată de Rusia, împrumută Schaeffler AG, un lider german al piețelor europene, inclusiv în România

Adrian N Ionescu

Banca Internaţională de Investiţii (IIB) a aprobat un împrumut de 50 de milioane de euro grupului german Schaeffler AG, unul dintre producătorii proeminenți de componente… Mai mult

Stiri

Avertisment Administrația Porturilor Maritime: La Constanța e depozitat de 9 ori mai mult azotat de amoniu decât a explodat la Beirut

Vladimir Ionescu

Aproape 26.000 de tone de azotat de amoniu sunt depozitate în Portul Constanța, a anunțat joi  Administrația Porturilor Maritime, care a atras atenția că toți… Mai mult

Europa

Spania / Prăbușire a sectorului ce contribuie cu 12% la PIB: aproape 98% mai puțini turiști străini în iulie, față de anul trecut

Iulian Soare

Numărul de turiști străini în Spania a fost în iulie a fost similar celui din iunie, de 204.926, cu aproape 98%, comparativ cu aceeași lună… Mai mult