16 februarie, 2017

Una dintre cele mai mari trei companii ale țării, OMV Petrom (simbol bursier SNP),  a revenit pe profit în 2016, înregistrând un câștig net de 1,038 miliarde de lei, după ce a suferit pierderi de 690 milioane de lei în 2015, potrivit datelor publicate de companie, joi.

Cifra a fost înregistrată în ciuda scăderii cifrei de de afaceri cu 10% până la 16,2 miliarde de lei, obținută într-un mediu de piaţă care „a rămas volatil şi dificil. La nivel de grup s-au realizat economii de costuri de aproximativ 500 de milioane de lei”, spune Mariana Gheorghe, CEO-ul Petrom, în raportul trimis la Bursa de Valori București (BVB).

Pe de altă parte, Petrom a făcut investiţii mai mici cu peste 1,3 miliarde de lei în 2016, faţă de anul anterior, mai ales în explorarea şi exploatarea de petrol şi gaze.


„Investiţiile au scăzut la valoarea de 2,575 miliarde de lei (2015: 3,895 miliarde de lei), influenţate în principal de o reducere substanţială în segmentul Upstream”, spune raportul citat.

Dividendul SNP

Acționarii SNP urmează să beneficieze de un dividend brut de 0,015 lei/acţiune, corespunzător alocării uneiproporții de profitul pe 2016, potrivit propunerii directoratului companie.

Cotația acțiunilor SNP creștea cu 1,05% după prima oră de tranzacționare la Bursă, până la 0,288 lei / titlu, preț la care randamentul dividendului brut este de 5,2%. Profitul net atribuibil acţionarilor a fost de 1,043 miliarde de lei (după deducerea interesului minoritar al filialelor), faţă de valoarea negativă de 676 milioane de lei din 2015, potrivit raportului citat.

Randamentul dividendului SNP este  peste cinci ori mai mare decât rata de dobândă medie la depozite noi la termen ale gospodăriilor populaţiei (0,9% pe an), constituite în decembrie, cu scadența iniţială mai mică sau egală cu un an, potrivit datelor Băncii Naționale a României (BNR).


Profitabilitatea probabilă a achiziției pentru dividende a acțiunilor OMV Petrom este cu atât mai mare cu cât, dividendele SNP vor fi plătite mai devreme de sfârşitul anului.

Rezultatele

Vânzările mai mari de electricitate ale OMV Petrom (SNP) au compensat, în parte, scăderea celor de produse petroliere, cauzată atât de un „declin suplimentar al preţului la ţiţei”, dar şi a cantităţii mai mici a vânzării atât a produselor petroliere cât şi de gaze naturale.

„Vânzările consolidate în 2016 au scăzut cu 10% comparativ cu 2015, până la 16,247 miliarde de lei. Vânzarile din Downstream Oil au reprezentat 72% din totalul vânzărilor consolidate, în timp ce vânzările din Downstream Gas au reprezentat 25%, iar cele din Upstream aproximativ 3%”, spune raportul SNP.

Scăderea investiţiilor a contribuit  la creşterea la activelor nete.

„Activele totale au crescut cu 296 milioane de lei, până la 41.414 mil lei, în principal ca urmare a unei poziţii de numerar şi echivalente de numerar mai bune, care a anulat scăderea activelor imobilizate.

S-a înregistrat, în schimb, o scădere netă cu 953 milioane de lei a imobilizărilor corporale, „cheltuielile cu amortizarea și ajustările de depreciere depășind valoarea investițiilor efectuate în această perioadă, iar activele aferente a 19 zăcăminte marginale onshore au fost reclasificate ca active deținute pentru vânzare în T3/16”.

Afacerea Petrom

Fosta Societate Naţională Petrom a fost privatizată în grabă în 2004, sub presiunea semnării tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Contractul de vânzare a pachetului majoritar către OMV a fost criticat pentru subevaluarea activelor, preţul încasat de statul român fiind de 670 de milioane de euro. Austriecii au mai făcut şi o majorare de capital social de 830 de milioane de euro.

Între 2010 și 2014, SN Petrom (SNP), devenită OMV Petrom, a înregistrat profituri nete anuale de peste două miliarde de lei, culminând cu recordul absolut al unei companii românești, de 4,824 miliarde de lei în 2013.

Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, după taxele plătite. Deţine concesiunea asupra marii majorităţi a zăcămintelor de ţiţei din ţară şi asigură jumătate din producţia de gaz a României. De asemenea, este liderul pieţei de carburanţi, cu o reţea de peste 500 de benzinării.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: