marți

9 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

9 mai, 2018

Din anul 2013, două firme și o rețea de medici au decontat în mod fals catetere urinare în valoare de 10 milioane de lei. În locul acestor dispozitive plătite de CNAS, bolnavii care le-au solicitat au primit scutece pentru adulți.

Afacerea este anchetată de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), care a efectuat miercuri 68 de percheziții imobiliare în toate județele și în Capitală.

Cei implicații sunt acuzați de fals intelectual, uz de fals, înşelăciune, constituirea unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi fraudă informatică.


Prejudiciul provocat bugetului sănătății este estimat la 10 milioane de lei.

Cum funcționa rețeaua, conform unui comunicat al DIICOT:

  • Începând cu anul 2013, mai multe persoane de pe teritoriul județului Mureș și nu numai, având calitatea de cadre medicale (medici de familie, medici de specialitate, asistenți medicali), au falsificat în mod repetat înscrisuri oficiale, respectiv bilete de trimitere, prescripții medicale și registre, prin care au atestat fapte și împrejurări necorespunzătoare adevărului (diagnostice fictive, efectuarea de consultații, dispozitive medicale recomandate fictiv).
  • În concret, se recomanda a fi decontate de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate dispozitive medicale identificate cu codul C05 – catetere urinare, dispozitive care nu erau necesare pacienților.
  • Toate aceste fapte au fost comise în beneficiul a două societăţi comerciale ambele cu sediul în Tg. Mureș, care în mod scriptic asigurau livrarea acestor produse către pacienți situați pe întreg teritoriul țării, fiind  încasată astfel contravaloarea acestora în mod injust. Reprezentanții societăților vizate  în cauză, care s-au constituit într-un grup infracțional organizat,  livrau pacienților în numele cărora decontau dispozitivele medicale cu codul C05 – catetere urinare, în general – doar scutece pentru adulți, produse de care aceștia aveau cu adevărat nevoie, dar care nu erau decontate de către C.N.A.S. 
  • Din verificările efectuate până în acest moment se estimează prejudiciu de circa 10.000.000 lei, dar acesta va putea fi stabilit cu exactitate ulterior în urma administrării mijloacelor de probă specifice în cauză.

Într-o primă fază, la audieri urmează să fie aduse circa 50 de persoane, mai menționează comunicatul DIICOT.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Creșterea nevoii de finanțare a companiilor a fost principalul motor al creditării din S1 al anului, marile bănci prezente pe piața locală reușind să marcheze profituri în creștere.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: