Procurorii DIICOT anunță continuarea protestului față de OUG 7, dar într-o altă formă, în loc de oprirea activității – vor lucra cu o banderolă albă pe braț, până pe 22 martie. Propunerile ministrului Tudorel Toader pentru modificarea OUG 7 sunt necesare, dar nu suficiente, precizează un comunicat al instituției. Decizia a fost luată, cu o majoritate de 163 de voturi, din totalul de 218 procurori prezenţi, în adunarea generală organizată luni.
De asemenea, cu 202 de voturi pentru a fost adoptat punctul de vedere al DIICOT referitor la concesiile anunțate de ministrul Justiției.
Modul acesta de a legifera în domeniul justiției afectează activitatea CSM, a Ministerului Public și a sistemului de justiție, atenționează procurorii DIICOT:
Procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism continuă să-şi exprime îngrijorarea faţă de modalitatea în care puterea executivă, în calitate de legiuitor delegat, înţelege să adopte modificări prin ordonanţă de urgenţă, a «legilor justiţiei», acte normative organice de a căror claritate şi predictibilitate depinde însăşi normala funcţionare a sistemului judiciar.
Principala obiecție a DIICOT vizează absența oricăror corecții vizând Secția pentru investigarea magistraților, deși ei s-au opus permanent înființării și apoi operaționalizării acesteia, considerând că existența ei ilustrează „o abordare punitivă față de întreg sistemul judiciar”.
Moitve de îngrijorare în acest sens au fost exprimate și în Raportul Comisiei de la Veneția, GRECO și în ultimul Raport MCV. Ele au fost însă ignorate, iar prin modul în care a fost concepută Secția „s-a creat de facto o categorie de cetățeni care beneficiază de imunitate de jurisdicție penală totală, respectiv procurorii acestei secții”.
Acuzațiile aduse de DIICOT modului de funcționare a Secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție (SIIJ):
- „instituie în mod nelegal o excepție de la principiul constituțional al controlului ierarhic, eludând dispozițiile potrivit cărora procurorii își desfășoară activitatea potrivit principiului legalității, imparțialității și al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului Justiției”
- „scoaterea controlului activității S.I.I.J. în afara controlului ierarhic de legalitate și de temeinicie, exercitat de procurorul general, reprezintă o încălcare clară a dispozițiilor art.1 alin.(5), art.132 alin.(1) din Constituția României. Practic, orice sistem de ”check and balance” este anulat”.
Peste 80 de instanțe și parchete și-au continuat și luni protestele, urmând să decidă ce vor face în continuare dacă autoritățile nu vor răspunde revendicărilor lor.