10 august, 2016

bProcurorii DIICOT fac miercuri dimineaţa şapte percheziţii la Bistriţa Năsăud şi Tîrgu Mureş, în urma reportajului difuzat duminică de Sky News.

DIICOT a exprimat imediat după difuzarea materialului Sky News rezerve legate de veridicitatea reportajului, în imaginile filmate de britanici apărând armament de vânătoare, care poate fi deținut legal, nu mitraliere AK-47 așa cum afirmau reporterii.

(Citiți și: Daniel Horodniceanu despre ancheta Sky News: Nu excludem o tentativă de discreditare)

După audieri, procurorii spun că totul ar fi început pe 18 iulie 2016, în momentul în care un cetățean român care se afla la muncă în Marea Britanie, Aurelian Mihai Țană, de 40 de ani, din Mureș, a fost contactat de Sky News.


Reprezentanții postului i-au spus că au nevoie de un ghid, de o persoană care să însoțească echipa postului la o filmare în România despre cât de nociv este traficul de arme.

La 29 iulie, echipa Sky News ajunge în România, pe aeroportul de la Târgu Mureș, împreună cu cetățeanul român care trebuia să-i ajute pe jurnaliștii britanici pentru realizarea unui material cu privire la traficul de arme din Europa.

Procurorii au stabilit că în aceeași zi, reporterul din Marea Britanie, operatorul și cetățeanul român s-au cazat la un hotel din Mureș. A doua zi, românul a adus în fața jurnaliștilor britanici doi amici, unul chiar finul său. Aceștia au primit instrucțiuni cu privire la modul în care materialul avea să fie realizat.

Jurnalistul britanic, spun procurorii, a venit pregătit: adusese niște geci de camuflaj și le-a spus celor doi cetățeni români că trebuie să poarte cagule în momentul în care se filmează materialul. Pentru ca totul să fie cât mai credibil, jurnalistul le-a dat și replicile pe care trebuiau să le rostească.


Procurorii au stabilit și locul în care a avut loc filmarea: o zonă împădurită din județul Mureș, în localitatea Mărișelu.

Procurorii antimafia mai spun că cei trei au fost și recompensați pentru acest efort – ghidul a primit 1.000 de euro, în vreme ce ceilalți doi cetățeni, care nu aveau nicio legătură cu traficul de arme – ar fi primit câte 500 de euro.

Poziția Sky News

Postul britanic de televiziune Sky News a declarat, la solicitarea Digi24, că jurnalistul Stuart Ramsay și echipa sa au realizat un reportaj „temeinic” pe teama traficului de arme din România, iar Sky News susține pe deplin materialul difuzat.

Răspunsul postului britanic de televiziune vine după ce miercuri autoritățile române au anunțat că reportajul difuzat de Sky News despre o presupusă contrabandă cu arme care s-ar desfășura în România este o înscenare, o filmare „regizată”, pusă la cale de jurnalistul Stuart Ramsay care ar fi plătit trei români pentru a „juca” rolul unor traficanți de arme.

Verdictul DIICOT: un scenariu

Procurorul șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat miercuri că procurorii au identificat armele și persoanele mascate care apar în reportajul Sky News și că în acest caz se confirmă un „scenariu”, despre care crede că a fost pus la cale de jurnaliștii britanici.

Patru persoane urmează să fie aduse la DIICOT, iar cel care a intermediat legătura între jurnalişti şi presupuşii traficanţi este deja la audieri. Surse judiciare afirmă că acesta ar fi un cetățean român care lucrează în Marea Britanie.

Potrivit surselor citate, procurorii au fost găsite toate armele care apar în materialul celor de la Sky News, acestea fiind deţinute legal.

Pentru a demara ancheta, procurorii au deschis un dosar penal in rem pentru contrabandă şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Sky News a difuzat duminică un material video din care reieșea că jurnaliștii britanici au intrat în legătură cu o grupare din România care era dispusă să vândă armament adus din Ucraina.

(Citiți și: Anchetă Sky News în România: Traficanți de arme vând AK-47 în Vestul Europei. DIICOT: Verificăm, sunt niște nepotriviri)

Materialul difuzat de Sky News lăsa să se înțeleagă că armele puteau fi vândute inclusiv teroriștilor care acționează în Europa.

Ambasada României în Marea Britanie a transmis o scrisoare de protest față de materialul difuzat de Sky News, iar Valentin Jucan, CNA, a cerut sesizarea instituției similare britanice.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: