marți

23 aprilie, 2024

6 august, 2020

Nuclearelectrica (SNN) a anunțat că a reușit „resincronizarea Unităţii 1 CNE Cernavodă la Sistemul Energetic Naţional (SEN), după remedierea cauzei care a condus la desincronizarea petrecută în seara zilei de 5 august”.

O încercare de resincronizare de miercuri seară nu a avut succes, după pornirea reactorului, Unitatea 1 deconectându-se de la SEN.

Acum Unitatea 1 funcţionează „la parametrii nominali de securitate nucleară”, potrivit comunicatului SNN, emis joi dimineață.


Miercuri seara, Unitatea 1 se deconectase de la SEN, pe parcursul etapei de creştere a puterii reactorului, după resincronizarea la reţea în urma finalizării lucrărilor de mentenanţă aferente opririi planificate.

Nuclearelectrica (SNN) a anunţat atunci că „investighează cauza şi vor efectua lucrările de remediere în conformitate cu procedurile CNE Cernavodă”, dar astăzi nu au precizat carr a fost cauza dificultăţilor din ajun.

Unitatea 1 urmează să intre într-un proces de retehnologizare, în vederea extinderii perioadei de funcţionare, operaţiuni pentru care va fi oprită timp de 2 ani începând din 2026.

(Citiți și: „Nuclearelectrica: Reactorul 1 de la Cernavodă va fi închis 2 ani, din 2026, pentru retehnologizare”)

Miercuri seară, „la câteva ore după sincronizarea la SEN a Unității 1, centrala de la Cernavodă a consemnat o scădere bruscă a puterii. În condițiile în care puterea creștea potrivit planificării, la ora 21.43 aceasta a scăzut din nou, brusc. Dacă înainte de această oră centrala de la Cernavodă ajunsese la 1.040 MW, puterea a scăzut brusc la 691 MW, adică echivalentul unei singure unități”, potrivit datelor Transelectrica monitorizate de e-nergia.


Unitatea 1 a intrat în programul de oprire planificată în data de 20 iunie 2020, în vederea efectuării lucrărilor de mentenanţă programate o dată la doi ani pentru fiecare unitate.

„În perioada opririi planificate s-au efectuat peste 10.000 de activităţi din următoarele programe:

  • programul de mentenanţă preventivă şi corectivă;
  • programul de inspecţii;
  • programul de testare obligatorie pe perioada opririlor planificate, conform cerinţelor Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare, care se poate efectua numai cu centrala oprită; programul de implementare a modificărilor pe proiect pe anumite sisteme / echipamente / componente”, spune un comunicat SNN, emis miercuri la prima încercare de resincronizare.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: