duminică

14 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 august, 2020

Nuclearelectrica (SNN) a anunțat că a reușit „resincronizarea Unităţii 1 CNE Cernavodă la Sistemul Energetic Naţional (SEN), după remedierea cauzei care a condus la desincronizarea petrecută în seara zilei de 5 august”.

O încercare de resincronizare de miercuri seară nu a avut succes, după pornirea reactorului, Unitatea 1 deconectându-se de la SEN.

Acum Unitatea 1 funcţionează „la parametrii nominali de securitate nucleară”, potrivit comunicatului SNN, emis joi dimineață.


Miercuri seara, Unitatea 1 se deconectase de la SEN, pe parcursul etapei de creştere a puterii reactorului, după resincronizarea la reţea în urma finalizării lucrărilor de mentenanţă aferente opririi planificate.

Nuclearelectrica (SNN) a anunţat atunci că „investighează cauza şi vor efectua lucrările de remediere în conformitate cu procedurile CNE Cernavodă”, dar astăzi nu au precizat carr a fost cauza dificultăţilor din ajun.

Unitatea 1 urmează să intre într-un proces de retehnologizare, în vederea extinderii perioadei de funcţionare, operaţiuni pentru care va fi oprită timp de 2 ani începând din 2026.

(Citiți și: „Nuclearelectrica: Reactorul 1 de la Cernavodă va fi închis 2 ani, din 2026, pentru retehnologizare”)

Miercuri seară, „la câteva ore după sincronizarea la SEN a Unității 1, centrala de la Cernavodă a consemnat o scădere bruscă a puterii. În condițiile în care puterea creștea potrivit planificării, la ora 21.43 aceasta a scăzut din nou, brusc. Dacă înainte de această oră centrala de la Cernavodă ajunsese la 1.040 MW, puterea a scăzut brusc la 691 MW, adică echivalentul unei singure unități”, potrivit datelor Transelectrica monitorizate de e-nergia.


Unitatea 1 a intrat în programul de oprire planificată în data de 20 iunie 2020, în vederea efectuării lucrărilor de mentenanţă programate o dată la doi ani pentru fiecare unitate.

„În perioada opririi planificate s-au efectuat peste 10.000 de activităţi din următoarele programe:

  • programul de mentenanţă preventivă şi corectivă;
  • programul de inspecţii;
  • programul de testare obligatorie pe perioada opririlor planificate, conform cerinţelor Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare, care se poate efectua numai cu centrala oprită; programul de implementare a modificărilor pe proiect pe anumite sisteme / echipamente / componente”, spune un comunicat SNN, emis miercuri la prima încercare de resincronizare.

 

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: