Retehnologizarea Reactorului 1 al Centralei Nucleare de la Cernavodă se va încheia în 2028, după finalizarea studiului de fezabilitate, a reproiectării, după achiziţia echipamentelor și după doi ani de oprire pentru realizarea lucrărilor.
„Din 2026, Unitatea 1 de la Cernavodă se opreşte pentru lucrările efective. Până atunci, noi facem toate pregătirile necesare. Studiul de fezabilitate care se va termina în anul 2021, apoi vom face demersurile pentru achiziţia echipamentelor, care trebuie comandate cu 3-5 ani înainte”, a declarat Romeo Urjan, şeful Direcţiei Tehnice şi de Retehnologizare din cadrul Nuclearelectrica (SNN).
Studiul de fezabilitate va spune exact valoarea investiţiei, care este, conform estimărilor, între 1,2 şi 1,5 miliarde de euro, a mai spus oficialul citat de Agerpres.
Prin comparație, costul investiţiei în reactoarele 3 şi 4 de la Centrala Nuclearelectrică Cernavodă este estimat în prezent la cinci miliarde de euro, spune „Strategia revizuită de continuare a proiectului unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă”, publicată de Nuclearelectrica.
(Citiți și: CNE Cernavodă: Costul Reactoarelor 3 şi 4 este estimat în scădere, la 5 mld. euro)
„După doi ani de retehnologizare, Unitatea 1 va funcţiona încă 30 de ani. Astfel vom avea o centrală ca şi nouă pentru încă 30 de ani, faţă de costurile unei centrale noi, care ar fi duble sau chiar triple. Deci, avantajul economic este evident”, a adăugat oficialul Nuclearelectrica.
Planuri pe 10 ani
Proiectul de retehnologizare a Unităţii 1 de la Cernavodă este structurat pe trei faze, potrivit studiului privind organizarea optimă a proiectului, elaborat de Asocierea formată din companiile SC AMEC Foster Wheeler Nuclear RO SRL şi AMEC NSS Limited – spune un program publicat pe site-ul Nuclearelectrica:
- Faza 1 -Definirea proiectului
- Faza 2 – Pregătirea implementării
- Faza 3 – Oprirea unităţii şi derularea efectiva a proiectului de retehnologizare.
Nuclearelectrica (SNN) operează centrala nucleară de la Cernavodă, unde funcţionează două reactoare de tipul CANDU 6, cu o putere totală de 1.400 de MW. Acestea asigură circa 20% din producţia naţională de electricitate.
Reactorul 1 a fost pus în funcţiune în anul 1996, iar Reactorul 2 în anul 2007.
Compania are o valoare de piaţă (capitalizare bursieră) de peste 2,34 miliarde de lei, conform celor mai recente cotaţii ale acţiunilor SNN, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).