luni

4 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 februarie, 2013

Ministerul Afacerilor Externe, condus de social-democratul Titus Corlățean, și Ministerul Afacerilor Interne, condus de liberalul Radu Stroe, au evaluări diferite înainte de reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) la care România așteaptă să primească votul statelor membre pentru aderarea la spațiul Schengen.

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean (foto), a declarat luni, la Bruxelles, că MAI are o evaluare proprie privind Consiliul JAI din 6-7 martie, însă mandatul României va fi decis în Guvern, relatează Mediafax.

Corlăţean a arătat că la nivelul MAI s-a acumulat de-a lungul anilor „un anumit grad de frustrare” privind subiectul Schengen pe fondul întârzierii la nivelul partenerilor europeni a deciziei privind aderarea.


„Cred că trebuie să ne facem o evaluare atunci, înainte de reuniunea JAI în interiorul Guvernului şi Guvernul va trebui să adopte un mandat de poziţie la această reuniune. Putem avea şi avem diferite evaluări, colegii de la MAI, care au acumulat de-a lungul anilor un anumit grad de frustrare pentru că ei au gestionat pe fond, au făcut toate demersurile, criteriile, investiţiile de un miliard de euro în securizarea frontierilor, deci acolo este o mare aşteptare şi, poate, un anumit grad de frustrare”, a spus Titus Corlățean, la Bruxelles, după reuniunea Consiliului Afaceri Externe.

”Avem şi la noi la MAE propria evaluare, cert este că ne dorim în mod legitim să existe o hotărâre favorabilă României în baza respectării criteriilor”, a mai afirmat șeful MAE, întrebat dacă la Consiliul JAI România va insista pentru un vot, aşa cum declarase, în urmă cu o săptămână, ministrul de Interne, Radu Stroe.

Șeful diplomației a arătat că trebuie luptat „până la Consiliul JAI” din 6-7 martie pentru o decizie favorabilă României şi că nimeni „spune astăzi, mâine, poimâine” că s-a rezolvat situaţia.

De asemenea, el a precizat că punctul privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen ar trebui să fie pe agenda Consiliului JAI.


„În mod normal, va fi pe agendă, nu există niciun element până în prezent, care să contrazică”, a mai spus Titus Corlățean.

Ministrul Radu Stroe a declarat pe 10 februarie că la Consiliul JAI din martie va cere vot pentru intrarea României în Schengen şi a comentat refuzul lui Traian Băsescu de a semna scrisoarea privind aderarea prin faptul că preşedintele nu ar vrea să-şi lege numele de un eventual insucces.

„Voi cere vot la Consiliul JAI”, a subliniat ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, într-o emisiune de la Antena 3.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În 12 februarie, la o întrevedere avută la Haga de Titus Corlățean cu ministrul olandez de Externe, Frans Timmermans, șeful diplomației olandeze a informat că noul guvern de la Haga nu mai condiționează aderarea României la spațiul Schengen de raportul Comisiei Europene în Mecanismul de Coopetrare și Verificare pe justiție, a anunțat atunci MAE român.

„Ministrul olandez al Afacerilor Externe a menţionat că programul noului guvern de la Haga nu mai condiţionează aderarea României la Schengen de Mecanismul de Cooperare şi Verificare, ultimul subiect rămânând însă de interes pentru Olanda”, a evidenţiat un comunicat MAE după vizita lui Corlăţean.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: