joi

20 ianuarie, 2022

Diferență de raportare de 7.000 de decese Covid între platformele CoronaForm și Alerte.ms.ro

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

14 mai, 2021

Ministerul Sănătății a publicat vineri dimineață raportul integral privind raportarea deceselor Covid-19 în România, raport ce arată o diferență de 7.000 de morți între cele două platforme de raportare existente.

Raportul atrage atenția că sistemul dublei raportări, prin cele două platforme – CoronaForms și Alerte.ms.ro – care funcționează pe metodologii diferite, generează „confuzii, implică eforturi adiţionale” de validare a datelor şi „consum de resurse”.

„Pentru aceeași perioadă, în sistemul de supraveghere (CoronaForms) s-au înregistrat 16.120 de decese (în anul calendaristic 2020), iar în Alerte.ms.ro. s-au inregistrat 18.948 de decese”, se arată în raport.


„Un export din cele două baze de date a relevat, însă, că pana la data de 31 martie 2021 s-au înregistrat 31.132 de decese în Alerte.ms.ro și respectiv 23.931 de decese în CoronaForms. Se constată că diferenţele devin tot mai evidente începând cu luna octombrie 2020, ceea ce poate fi asociat modificărilor succesive solicitate în platforma Alerte.ms.ro în sensul creşterii complexităţii sau nivelului de detaliu pentru solicitările de raportare. Acest fapt s-a suprapus presiunii generate de agravarea situaţiei epidemiologice”, precizează raportul.

„O serie de decese din CoronaForms nu au fost raportate”

„Sursa oficială de clasificare a deceselor – certificatul medical constatator – indică o corespondenţă convenabilă între decesele confirmate COVID raportate la INS şi respectiv cele raportate în Corona-forms (96%). Decesele raportate în alerte.ms.ro sunt cu 13% mai numeroase decât cele din INS. (…) Diferenţele dintre platformele MS – alerte.ms.ro şi Corona-forms sunt justificate într-o oarecare măsură şi parţial acceptabile, având în vedere faptul că platforma alerte.ms.ro presupune o raportare numerică agregată şi cumulată (neverificabilă pe CNP sau alt tip de cod), iar platforma Corona-forms presupune o raportare caz cu caz, pe CNP. (…) De asemenea, neconcordanţele între cele două serii de date sunt inevitabile. În ceea ce priveşte platforma Corona-forms, este evident că o serie de decese nu au fost raportate. În acest sens, este necesar un proces de actualizare a deceselor din Corona-forms”, se mai arată în document.

De asemenea, 25.879 de decese cu diagnostic secundar de Covid-19 au fost raportate anul trecut, dintre care:

  • 19.698 de decese (76%) au diagnostic secundar cu codul U07.1 (deces confirmat Covid-19).
  • 6.181 de decese (24%) au diagnostic secundar U07.2 (deces suspect Covid-19).

Ministrul Ioana Mihăilă a declarat joi că diferențele au fost provocate de sistemele diferite de raportare, de birocrație, dar și de necunoașterea unor proceduri.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Ministerul Sănătății a format echipă pentru cercetarea datelor privind decesele provocate de noul coronavirus după ce fostul ministru Vlad Voiculescu a declarat public, după demiterea sa, că are suspiciuni că decesele de Covid-19 sunt subraportate.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

rrr