sâmbătă

27 aprilie, 2024

20 martie, 2024

CCR a respins miercuri, în unanimitate, sesizarea împotriva proiectului de lege ce devansează alegerile prezidențiale. Modificarea realizată de coaliție nu schimbă sistemul existent de stabilire a datei alegerilor și nu echivalează cu o reformă a legislației în domeniu, explică CCR.

Proiectul de lege analizat de CCR are ca obiect de reglementare modificarea art. 5 alin. (1) din Legea nr. 370/2004, astfel încât alegerile pentru preşedintele României să fie organizate cu cel mult trei luni anterior lunii în care ajunge la termen mandatul de şef al statului.

„Ziua alegerilor este duminica. Alegerile au loc cu cel mult trei luni anterioare lunii în care ajunge la termen mandatul de preşedinte. Cu cel puţin 75 de zile înaintea zilei votării, Guvernul stabileşte data alegerilor prin hotărâre”, prevede articolul contestat de USR la Curtea Constituțională.


Reamintim că alegerile prezidențiale vor avea loc în septembrie, deși mandatul președintelui Klaus Iohannis se încheie pe 21 decembrie.

În opinia CCR, modificarea contestată de USR realizează doar o redimensionare a intervalului de timp în care urmează a se fixa data alegerilor, „ceea ce nu pune în discuţie un element fundamental al dreptului electoral”.

Conform CCR, Comisia de la Veneţia a observat că există trei categorii de sisteme de determinare a stabilirii datei alegerilor, România făcând parte din cel de-al doilea sistem, respectiv data alegerilor este stabilită de o autoritate, într-un cadru temporal destul de strict determinat de Constituţie sau de legea electorală.

„Legea criticată nu schimbă sistemul existent de stabilire a datei alegerilor, ci realizează o modificare de natură temporală în cadrul sistemului pentru care a optat legiuitorul român încă din anul 2004. Plasarea acestei date în ultima parte a mandatului în curs se înscrie în coordonatele democraţiei constituţionale pentru a se asigura succesiunea firească a mandatelor, fără a se afecta caracterul plenar al mandatelor în curs. Între data anunţării alegerilor şi data alegerilor există o distanţă temporală rezonabilă pentru a permite tuturor factorilor politici interesaţi să se pregătească pentru competiţia electorală”, menționează un comunicat al Curții.


De asemenea, Comisia de la Veneţia a stabilit că sistemul electoral propriu-zis, componenţa comisiilor electorale şi constituirea circumscripţiilor electorale sunt elemente fundamentale ale dreptului electoral şi nu pot fi modificate cu mai puţin de un an anterior datei alegerilor.

„Modificarea operată, extinzând intervalul temporal în care pot avea loc alegerile, nu reprezintă o reformă a legislaţiei electorale şi nu vizează un element de fond sau de substanţă a sistemului electoral. În consecinţă, Curtea a constatat că legea criticată respectă exigenţele constituţionale invocate”, a transmis CCR.

„Ziua alegerilor este duminica. Alegerile au loc cu cel mult trei luni anterioare lunii în care ajunge la termen mandatul de preşedinte. Cu cel puţin 75 de zile înaintea zilei votării, Guvernul stabileşte data alegerilor prin hotărâre”, prevede actul normativ adoptat de Parlament. 

Argumentele USR pentru sesizarea Curții

”Acest proiect de lege pe care PSD, PNL şi UDMR l-au trecut prin Parlament încalcă nu mai puţin de nouă articole din Constituţie, încalcă decizii precedente ale Curţii Constituţionale, încalcă recomandările Comisiei de la Veneţia. Dintre argumente – în primul rând predictibilitatea, previzibilitatea normelor juridice, care trebuie să fie un lucru de căpătâi în orice legislaţie. Nu poţi tu, putere, să schimbi regulile în timpul jocului doar pentru că aşa îţi convine”, a declarat liderul deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu, la Palatul Parlamentului.

El a menţionat că toate partidele şi toţi candidaţii îşi fac planul de alegeri pe un calendar electoral şi pe o legislaţie în vigoare.

„În momentul în care ei schimbă din mers această legislaţie, practic, încalcă dreptul constituţional de a alege şi de a fi ales, încalcă dreptul constituţional al celor din Opoziţie, al independenţilor, de a-şi planifica o campanie pe legislaţia în vigoare. (…) Nu există nimic în expunerea de motive care să justifice mutarea alegerilor preşedintelui şi să mute această campanie vara, când toată lumea este în concediu”, a afirmat Moşteanu.

Deputaţii au adoptat, marţi, proiectul de lege iniţiat de UDMR care prevede modificarea datei alegerilor preşedintelui României. S-au înregistrat 183 de voturi „pentru”, 84 „împotrivă” şi o abţinere.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea art. 5 alin. (1) din Legea 370/2004, astfel încât alegerile pentru preşedintele României să fie organizate cu cel mult trei luni anterior lunii în care ajunge la termen mandatul de şef al statului.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: