luni

22 aprilie, 2024

5 mai, 2015

dobanda de politica monetaraPuterea de cumpărare a sumelor plasate în depozite bancare a scăzut pe parcursul primului trimestru din acest an, ca urmare a inflației mai ridicate decât dobânzile lunare plătite de bănci.
În plus, sub influența datelor statistice referitoare la inflația anuală, care a atins un minim record în luna februarie 2015, dobânzile oferite populației și agenților economici au continuat să scadă.

După ce au obținut câștiguri semnificative în urma reducerii creșterii prețurilor și chiar a scăderii acestora la finalul anului trecut, depunătorii la bănci au suferit pierderi evidente ca urmare a combinației între inflația lunară relativ ridicată și trendul descrescător al dobânzilor oferite la depozitele bancare, dată fiind relația de directă proporționalitate între dobânda anuală afișată și cea lunară, de 12 ori mai mică.

1
Click pentru mărire

Datele publicate de INS arată că, pentru a păstra puterea de cumpărare a banilor aflați în păstrare la bănci ar fi fost necesară o dobândă de peste 5% pe an, inexistentă în practica bancară de la începutul acestui an.


Menționăm că am luat în calcul impozitarea (altminteri ridicolă din punct de vedere logic) a ”câștigurilor” din dobânzile bancare, dar nu am ținut cont de comisioanele de gestiune, plăți, încasare sau restituire.

”Perdeaua de fum” în spatele căreia s-au desfășurat evenimentele a fost constituită de datele privind evoluția inflației anuale, care a coborât conjunctural până la un minim de 0,40% în luna februarie. Din păcate, această evoluție favorabilă a marcat câștigurile trecute ale celor care au depus bani anterior acestui moment și a ”ecranat” pierderile aflate în derulare.

2
Click pentru mărire

Din comparația cu dobânzile care ar fi asigurat păstrarea puterii de cumpărare a banilor depuși începând cu finele anului trecut, se poate observa că, atât gospodăriile populației cât și firmele care au avut plasamente bancare în primul sfert al acestui an au suferit pierderi în termeni reali, ca urmare a nivelului redus al dobânzilor plătite de bănci în raport cu inflația din economie.

3Singura tresărire de inversare a trendului se poate observa la întreprinderi în luna ianuarie, dar, ulterior, s-a revenit la marota reducerii dobânzilor sub efectul scăderii inflației. Cert este că economiile populației au avut de suferit iar întreprinderile au fost decapitalizate ca urmare a acestor evoluții, care ar fi bine să aibă un caracter temporar.


Altminteri, penalizarea celor care economisesc și susțin astfel creditarea nu apare ca fiind echitabilă, mai ales în condițiile în care diferența dintre suma câștigată de pe urma depunerii banilor la bancă și cea pierdută prin inflație a fost destul de consistentă.

La limită, la depozitele pe peste o lună și până la trei luni constituite la finele unei luni pentru perioada următoare, situația se prezintă chiar destul de ”albastră”.

4
Click pentru mărire

Evident, datele concrete sunt calculate pe medie, situația diferă puțin de la bancă la bancă iar câștigurile nu pot fi garantate de la o lună la alta, dar ideea este că s-a consolidat deja un trend prin care economisirea este penalizată destul de sever de dimensiunea financiară a recompensării ei în raport cu creșterea prețurilor (nici măcar n-am mai luat în calcul aici impozitarea dobânzilor și comisioanele).

Cele două procente și jumătate în termeni anualizați consemnate pe parcursul unui trimestru nu sunt deloc neglijabile iar acest fenomen ar trebui urmărit cu atenție pentru a nu se croniciza și a descuraja prea tare economisirea.

Cât despre firme, care știm cât de greu se descurcă în mediul economic actual pentru a face rost de bani avem de-a face cu o adevărată problemă.

5
Click pentru mărire

Practic, companiilor li s-au aplicat lunar în prima parte a anului în curs adevărate ”comisioane de retragere” succesive pentru dreptul de a păstra în bănci banii încasați cu destulă dificultate.

Să sperăm că este vorba numai despre o situație pasageră, care nu va afecta creșterea economică pe acest an, iar datele de natura celor prezentate se vor îmbunătăți pe parcursul lui 2015.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: