joi

25 iulie, 2024

9 septembrie, 2012

Cancelarul german Angela Merkel a cerut găsirea unei „soluţii” pentru a împiedica Grecia să părăsească zona euro în toamnă, afirmă revista Der Spiegel, în ediţia ce urmează să apară luni.

„Trebuie să găsim o soluţie pentru Grecia”, a declarat Merkel, potrivit ziarului german citart de AFP și Mediafax.

Declarația a fost făcută săptămâna trecută în faţa anturajului ei, afirmă săptămânalul, fără să citeze vreo sursă. Merkel ar fi rostit aceste cuvinte înaintea ultimei misiuni a troikăi reprezentate de UE, BCE şi FMI la Atena.


Potrivit săptămânalului, cancelarul şi consilierii săi se tem că o ieşire a Atenei din zona euro ar putea declanşa un efect de domino similar cu falimentul băncii Lehman-Brothers în 2008.

Costul unui astfel de scenariu pentru Germania este estimat la 62 de miliarde de euro, aminteşte săptămânalul, adăugând că Merkel, care şi-a reiterat opoziţia faţă de o posibilă renunţare a Greciei la euro, consideră această opţiune încărcată de consecinţe politice.

Potrivit cotidianului, consilierii săi se tem că Guvernul german ar putea fi constrâns să ia măsuri pentru stabilizarea Italiei şi Spaniei, punând în aplicare o uniune a datoriilor.

Cancelarul vrea, de asemenea, să împiedice punerea în aplicare a unui al treilea program de ajutor pentru Atena, pentru care ea consideră că nu va mai obţine majoritatea în Bundestag (Camera inferioară a Parlamentului), continuă Der Spiegel.


Cotidianul arată că Merkel ar fi în favoarea unei adaptări a programului în curs, prin creşterea tranşelor de credit pe viitor şi reducerea valorii celor cu scandenţă mai îndepărtată.

La sfârşitul lui august, cancelarul l-a asigurat pe premierul grec Antonis Samars de susţinerea sa şi a apărat locul Greciei în zona euro.

„De la începutul crizei, am afirmat întotdeauna clar că Grecia face parte din zona euro şi că vreau ca ea să rămână acolo”, a afirmat ea la Berlin, unde l-a primit pe Samaras.

Vineri, la Viena, Angela Merkel a salutat condiţiile impuse de Banca Centrală Europeană (BCE) în noul său program de cumpărare a obligaţiunilor ce urmăreşte să ajute la rezolvarea crizei datoriilor din zona euro.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: