miercuri

24 aprilie, 2024

28 octombrie, 2015

elena udrea parlamentPlenul Camerei Deputaților a încuviințat miercuri urmărirea penală și reținerea Elenei Udrea în Dosarul Hidroelectrica, dar a respins cererea DNA de încuviințare a arestării preventive a acesteia.

În discursul ținut de la tribuna Camerei, Elena Udrea i-a avertizat pe colegii săi că va veni și rândul lor, chiar dacă acum sunt parteneri ai sistemului: „Dragi colegi de la putere sau din opoziţie, indiferent cât de parteneri cu sistemul vă consideraţi, fiţi convinşi că va veni şi rândul vostru, va veni vremea când vor exploda acuzaţii la adresa voastră aşa cum mi se întâmplă mie acum. (…) Atunci când nu veţi mai folosi sistemului pentru a pune mâna şi pe guvernare va trebui să alegeţi: Plecaţi de bună voie acasă sau plecaţi la puşcărie„, a declarat deputata.

Ridicarea imunității pentru începerea urmăririi penale a fost aprobată  fără cu diferență mare de scor în favoarea votului pentru (193 – 106), reținerea a fost acceptată la limită (123 – 119), iar arestarea a fost refuzată pentru că nu s-au exprimat „pentru” 122 de deputați, conform regulamentului, ci doar 115.


Elena Udrea, care a scăpat așadar de un eventual arest preventiv, a declarat după anunțarea rezultatului că nu va contesta rezultatul: „Nu contest nimic. Eu cred că (deputații — n.r.) au dat-o ca la rabin. Adică, hai să fie una și pentru procuror, una și pentru Udrea. Cred că așa au dat-o. Pentru că e imposibil să nu fi fost voturi anulate, știm cu toți că au fost”, a spus deputata, citată de Agerpres.

Voturile pentru reținere au fost renumărate

La votarea cererii pentru reținere  s-a produs un incident ce a dus la repetarea numărării și a amânat cu mai mult de o oră anunțarea rezultatului – câțiva deputați au pus mai multe bile într-o singură urnă.

Deputații au decis ca cele două voturi să fie acordate în paralel, pentru a încheia mai repede procedura, o modalitate ce nu apare în Statutul Camerei Deputaților.

Iniţial, scrie Mediafax, surse din Comisie au anunţat că cererea privind încuviinţarea reţinerii Elenei Udrea a fost respinsă de Camera Deputaţilor, fiind înregistrate 142 de voturi împotriva acestei solicitări şi 119 „pentru”.


Ulterior, aceleaşi surse au precizat că s-a decis ca voturile să fie renumărate întrucât au fost cazuri în care unii parlamentari au introdus mai multe bile în aceeaşi urnă.

Dosarul Hidroelectrica

DNA a cerut ridicarea imunității Elenei Udrea într-un dosar nou în care este acuzată de:

  • luare de mită în formă continuată,
  • trafic de influenţă în formă continuată,
  • instigare la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine,
  • efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia, ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile în virtutea funcţiei
  • spălare de bani în formă continuată

„În vara anului 2010, în calitate de ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului și membru la Guvernului şi de persoană cu funcție de conducere în cadrul unui partid politic, având influență asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei și ai SC Hidroelectrica SA, a pretins de la un om de afaceri, prin intermediar, suma de 5 milioane USD, pentru a asigura firmei controlate de omul de afaceri derularea, în continuare, a contractului bilateral de vânzare – cumpărare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA.

Pentru a-și exercita influența asupra factorilor de decizie din Ministerul Economiei și a celor din cadrul SC Hidroelectrica SA, la începutul anului 2012, a primit de la acelaşi om de afaceri, prin intermediar, suma de 3.800.000 USD şi o creanță de 900.000 de euro pe care una din firmele controlate de omul de afaceri o deținea ca urmare a unui împrumut garantat cu pachetul de 90% din acțiunile la o societate comercială cu activitate în mass media.

În anul 2011, pentru a ascunde beneficiarul real al creanţei de 900.000 de euro, primită cu titlu gratuit de la omul de afaceri, îi solicitase unei persoane să încheie un contract de novaţie cu schimbare de creditor pe o firmă a respectivei persoane. De asemenea, ulterior, pentru a ascunde că este beneficiarul real al pachetului de acţiuni la societatea cu activitate în mass media, i-a solicitat unei alte persoane să încheie actele aferente tranzacţiei în numele său şi să efectueze plăţile aferente prin creditarea societăţii, disimulând astfel provenienţa sumei de circa 700.000 de euro, aferentă plăţilor efectuate pentru societatea mass media şi ascunzând astfel că este adevăratul proprietar la creanţei ce a făcut obiectul novaţiei cu firma omului de afaceri de la care a primit creanţa”, potrivit procurorilor.

Omul de afaceri la care se referă DNA este Bogdan Buzăianu, unul dintre „băieții deștepți” care au beneficiat de contracte de energie ieftină.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: