marți

19 martie, 2024

8 septembrie, 2021

Leul este singura monedă din Europa Centrală și de Est care s-a depreciat de la începutul anului, pe când piețele nu luau în calcul criza politică actuală – potrivit unui Raport al Erste Group Research.
Cursul euro / leu a sărit de mai multe ori peste pragul de 4,95 de lei în ultimele zile, pe piața interbancară. Criza politică adaugă o presiune suplimentară pe deprecierea cauzată de dezechilibrele financiare acumulate ale României, care riscă să se amplifice.

„Zgomotul politic adaugă presiune pe deprecierea leului la fundamentele economice. Și înainte de tulburările politice actuale leul era singura monedă din regiune care se deprecia”, a explicat Ciprian Dascălu, economist șef al BCR, pentru CursDeGuvernare.


Dechilibrele financiare

„Cel mai greu atârnă „deficitele gemene. România este singura țară care și-a lărgit deficitul de cont curent în timp ce alte țări și-ai crescut surplusul. Totodată, România are și cel mai mare deficit structural (bugetar). Deja, criza (coronavirus) ne prinsese cu un nivel ridicat al acestuia”, a adăugat Ciprian Dascălu.

Deficitul de cont curent (sau diferența dintre câți bani intră în țară și „facturile” de plată) ar putea ajunge la 5,8% din PIB în 2021, de 58 de ori mai mare decât cel al Ungariei și de aproape 4 ori cât cel al Slovaciei – singurele țări din regiune membre ale UE, potrivit unuii raport al Erste Group Research.

Celelalte au excedent de cont curent. Situația deficitului bugetar este similară.


Când va crește BNR dobânda?

„În plus, comportamentul forintului și a coroanei cehe reflectă și creșterea dobânzilor de referință (de 3 ori în Ungaria și de două ori în Cehia). De asemeni, performanța zlotului polonez include și așeptările pivind creșterea apropiată a dobânzii”, a adăugat Ciprian Dascălu.

Dobânzile mai mari atrag investitorii dacă profiturile din diferențele față de alte țări le depășesc pe cele ale tranzacțiilor valutare.

Piața se așteaptă ca, sub presiunea evenimentelor dar mai ales a inflației, Banca Națională să crească dobânda de referință până la sfârșitul anului. Ciprian Dascălu crede că decizia va fi luată în noiembrie.

Atunci dobânda de politică monetară ar putea crește la 1,50%, iar anul viitor ar putea urma încă o majorare în primul trimestru, până la 1,75% și alta în ultimul trimestru 2022, până la 2%.

În calcule sunt luate și costurile împrumuturilor statului, care de asemenea sunt cele mai mari din regiune.

Când va trece euro peste pragul de 5 lei?

Erste Group Research vede cursul euro cu un ban sau doi sub oragul de 5 lei / euro, dar „dacă vom vedea criza politică adâncindu-se, niveluri în regiunea 5 – 5,05 devin posibile chiar în sau înainte de luna octombrie”, crede Claudiu Cazacu, consulting strategist la casa de brokeraj XTB România.

„Instabilitatea guvernamentală ar putea pune presiune sporită pe valoarea leului, și, în condițiile actuale, ar putea ajuta la devansarea momentului de atingere sau chiar depășire a pragului de 5 lei pentru un Euro. Înregistrăm, probabil, o prezență hotărâtă a băncii centrale pentru a ”netezi” anumite influențe pe curs, însă tendința descendentă nu este simplu de oprit”, spune Claudiu Cazacu.

(Citiți și: „Analiștii CFA România urcă prognoza cursului valutar pe 2021 la peste 5 lei / euro”)

Chiar dacă mediul românesc de afaceri este obișnuit cu „zgomotul politic” românesc, marii investitori judecă mult mai schematic situația și iau decizii în funcție de o astfel de judecată, similară celei din raportul de marți al agenției de rating Fitch, dedicată României.

(Citiți și: („Fitch: Prăbuşirea guvernului de coaliţie al României ar putea perturba eforturile de consolidare fiscală”)

Și de deciziile marilor investitori depinde costul împrumuturilor tot mai mari ale statului român și disponibilitatea de a cumpăra titlurile de stat românești, inclusuiv cele în euro.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: