duminică

4 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 mai, 2021

Peste 80% din analiştii CFA din România se așteaptă la deprecierea leului, iar media estimărilor pentru următoarele 12 luni a ajuns la 5,0062 lei/euro. Valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9470 lei / euro, potrivit raportului lunar al Asociației CFA România publicat marți.

(Citiți și: „CFA România: Euro va ajunge la 5 lei în următoarele 12 luni. Crește prima de risc pentru creditarea României”)

Pe de altă parte, cea mai mare parte a participanților la sondaj (peste 77%) anticipează că impactul economic al coronavirusului se va resimţi inclusiv în anul 2022, iar cei mai mulți (42%) duc prognoza chiar până în trimestrul 4 al anului 2022.

Alte previziuni:

  • Rata anticipată medie a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (mai 2022 / mai 2021) este de 3,53%.
  • Deficitul bugetului de stat pentru anul 2021 este anticipat la peste 7% dintr-un produs intern brut (PIB)  care ar crește cu 5,1% în termeni reali.
  • Datoria publică va ajunge, ca proporție din PIB, la aproximativ 52% într-un orizont de 12 luni.
  • Orizontul de aderare a României la zona euro a fost îndepărtat până în 2030.

Indicatorul de Încredere la maximul ultimilor 6 ani


Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a crescut comparativ cu luna anterioară la valoarea de 70,7 puncte, maximul ultimilor 6 ani, (faţă de aceeaşi lună a anului precedent, indicatorul a crescut cu 38,3 puncte).

Ambele componente ale indicatorului au înregistrat creşteri substanţiale.

„Atât indicatorul de încredere, cât şi cele două componente ale sale au atins, pentru a doua lună consecutiv, valorile maxime post-criză Covid-19, ceea ce indică încredere în revenirea economiei în acest an”, spune Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.

Totodată, „în contextul revenirii ratei inflaţiei, sondajul prin intermediul evoluţiei anticipate a ROBOR 3M relevă şi posibilitatea majorării cu 25 bps a ratei de dobândă de politica monetară în următoarele 12 luni”, mai spune analistul citat.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: