sâmbătă

25 mai, 2024

25 mai, 2021

Peste 80% din analiştii CFA din România se așteaptă la deprecierea leului, iar media estimărilor pentru următoarele 12 luni a ajuns la 5,0062 lei/euro. Valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9470 lei / euro, potrivit raportului lunar al Asociației CFA România publicat marți.

(Citiți și: „CFA România: Euro va ajunge la 5 lei în următoarele 12 luni. Crește prima de risc pentru creditarea României”)

Pe de altă parte, cea mai mare parte a participanților la sondaj (peste 77%) anticipează că impactul economic al coronavirusului se va resimţi inclusiv în anul 2022, iar cei mai mulți (42%) duc prognoza chiar până în trimestrul 4 al anului 2022.

Alte previziuni:

  • Rata anticipată medie a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (mai 2022 / mai 2021) este de 3,53%.
  • Deficitul bugetului de stat pentru anul 2021 este anticipat la peste 7% dintr-un produs intern brut (PIB)  care ar crește cu 5,1% în termeni reali.
  • Datoria publică va ajunge, ca proporție din PIB, la aproximativ 52% într-un orizont de 12 luni.
  • Orizontul de aderare a României la zona euro a fost îndepărtat până în 2030.

Indicatorul de Încredere la maximul ultimilor 6 ani


Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a crescut comparativ cu luna anterioară la valoarea de 70,7 puncte, maximul ultimilor 6 ani, (faţă de aceeaşi lună a anului precedent, indicatorul a crescut cu 38,3 puncte).

Ambele componente ale indicatorului au înregistrat creşteri substanţiale.

„Atât indicatorul de încredere, cât şi cele două componente ale sale au atins, pentru a doua lună consecutiv, valorile maxime post-criză Covid-19, ceea ce indică încredere în revenirea economiei în acest an”, spune Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.

Totodată, „în contextul revenirii ratei inflaţiei, sondajul prin intermediul evoluţiei anticipate a ROBOR 3M relevă şi posibilitatea majorării cu 25 bps a ratei de dobândă de politica monetară în următoarele 12 luni”, mai spune analistul citat.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: