Fitch analizează posibile consecințe ale ruperii coaliției de guvernare
marți

26 octombrie, 2021

Fitch: Prăbuşirea guvernului de coaliţie al României ar putea perturba eforturile de consolidare fiscală

8 septembrie, 2021

Agenţia de rating Fitch vorbeşte, marţi, despre criza politică din România care ar putea influenţa atât aprobarea PNRR de către Comisia Europeană, cât şi ratingul de ţară. Agenţia vorbeşte despre reforme ambiţioase propuse de coaliţia de guvernare, dar care înregistrează întârzieri.

”Prăbuşirea guvernului de coaliţie al României ar putea perturba eforturile de consolidare fiscală, care sunt esenţiale pentru rezolvarea perspectivelor negative asupra ratingului „BBB-” al României”, a transmis, marţi, Fitch Ratings.

Agenţia face un scurt istoric al crizei guvernamentale  din România, apreciind că ”tensiunile dintre PNL şi USR-PLUS au crescut în ultimele săptămâni”.


Agenţia se referă şi la faptul că sondajele recente arată PSD într-o poziţie foarte bună, cu posibilitatea de a forma Guvernul, în cazul unor alegeri. ”Acest lucru ar putea presa celelalte părţi să facă compromisuri pentru a-şi păstra puterea”, afirmă agenţia.

Specialiştii Fitch vorbesc despre ”ambiţioasa agendă de reformă a coaliţiei” care s-a confruntat deja cu obstacole. ”Nu este sigur cât de departe un guvern minoritar condus de PNL sau un nou guvern condus de PSD ar fi capabil sau dispus să promoveze reforme sensibile din punct de vedere politic în domeniul sănătăţii, salariilor, pensiilor şi justiţiei. Acest lucru ar putea întârzia şi mai mult aprobarea de către Comisia Europeană a PNRR, pe care Guvernul o aştepta iniţial până la sfârşitul lunii septembrie”, mai arată Fitch.

Agenţia se referă şi la necesitatea scăderii deficitului, aşa cum Guvernul coaliţiei s-a angajat, dar apreiază că ”s-au făcut puţine progrese în ultimele luni şi acum perspectivele de implementare rapidă s-au diminuat şi mai mult”.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

”Fără o reformă mai profundă vor persista provocări fiscale de lungă durată şi riscuri fiscale şi externe mai largi (…) Acţiunile pozitive de rating ar necesita încrederea că autorităţile vor implementa planuri fiscale credibile care stabilizează datoria publică generală / PIB pe termen mediu. Lipsa de progrese în implementarea reformelor, care să ducă la o creştere mai rapidă decât cea prevăzută a datoriei publice, ar putea duce la acţiuni negative de rating”, mai arată agenţia.


Aceasta anunţă că următoarea revizuire programată de Fitch a ratingului României este programată pe 22 octombrie.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr