sâmbătă

27 aprilie, 2024

14 octombrie, 2022

Nivelul stocurilor de gaze naturale pentru iarnă din depozitele României a crescut până la 90,39% din capacitatea totală, până la echivalentul a mai mult de 29,6 de miliarde de kWh (peste 2,774 miliarde mc), potrivit platformei europene AGSI.

S-au stocat cu 477 milioane de metri cubi de gaz în plus faţă de anul trecut. „Românii şi economia noastră vor avea la dispoziţie întreaga cantitate de gaze necesară pentru a trece cu bine această iarnă, indiferent de cum va fi vremea”, a dat asigurări premierul Nicolae Ciucă, citat de Agerpres.

La jumătatea lunii trecute depozitele erau pline în proporție de 80%, dar nici la 100% stocurile nu vor fi de ajuns, fie și în situația unei ierni blânde, din cauza sistemului învechit de funcționare a funcționare a sectorului gazelor naturale, potrivit unei analize a Asociației Energia Inteligentă (AEI).


„Sistemic nu putem să asigurăm continuitatea livrării gazelor consumatorilor români fără importuri și tot sistemic avem una dintre cele mai vulnerabile securități în asigurarea de gaze deoarece ne închidem consumul pe cea mai vulnerabilă componentă – importul de gaze” – spune analiza citată.

De ce sunt strict necesare importurile

Motivele principale pentru care sunt strict necesare importurile sunt:

  • vârfurile de consum din România depăşesc cu 10 – 15 milioane mc / zi potenţialul de asigurare cu surse exclusiv din intern;
  • presiunea medie a gazelor în punctele iniţiale ale conductelor nu permite transportul gazelor prin actualul sistem național pe distanţe mari la vârf de consum. Asta înseamnă că deși gazele există bilanţier, nu vor curge continuu şi în cantităţi suficiente până la anumite locuri de consum, îndepărtate de sursă, precum zone din Moldova, Banat, Bihor, Satu Mare, Baia Mare, Slobozia etc. – potrivit analizei citate.

În plus, pe măsură ce iarna avansează, scade presiunea din depozite, „tendinţa livrărilor de gaze în perioada rece este continuu descrescătoare pe parcursul celor trei luni de iarnă, urmare a extragerii gazelor din depozitele de înmagazinare”.

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: