miercuri

27 martie, 2024

24 august, 2021

Angajamentul SUA faţă de afganii aflaţi în pericol va continua şi dincolo de 31 august, termenul limită pentru retragerea trupelor americane din Afganistan, a declarat luni o reprezentantă de rang înalt a Departamentului de Stat. Promisiunea unei plecări sigure nu are ”o dată de expirare”, a adăugat aceasta, în contextul în care talibanii au anunțat că vor exista consecințe dacă trupele „invadatoare” se vor mai afla pe teritoriul Afganistanului după august. Ea a declarat că este suficient timp pentru a-i scoate din Kabul pe toți americanii care doresc acest lucru.

În paralele, Marea Britanie, Germania și Franța, care și-au intensificat eforturile de evacuare, au purtat mai multe discuții legate de continuarea acestor operațiuni după data limită.

Statele occidentale accelerează evacuările

Talibanii au preluat puterea în urmă cu puţin mai mult de o săptămână, în timp ce Statele Unite şi aliaţii săi îşi retrăgeau trupele după un război de 20 de ani lansat în săptămânile de după atacurile din 11 septembrie împotriva SUA de către militanţii Al Qaeda, în 2001.


Pentagonul a informat luni că aproximativ 16.000 de persoane au fost evacuate în ultimele 24 de ore din Afganistan, de pe aeroportul din Kabul, o accelerare a operaţiunilor impusă de apropierea termenului limită de 31 august.

Astfel, numărul persoanelor transferate din Afganistan începând din iulie a ajuns la 42.000. Un total de 37.000 de persoane au fost evacuate începând cu 14 august, cu o zi înainte ca talibanii să preia controlul asupra capitalei Kabul, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

În ultimele 24 de ore, 61 de avioane militare şi civile din mai multe ţări au decolat de pe aeroportul din Kabul, a declarat generalul Hank Taylor din cadrul Statului Major al SUA.

Din cele 16.000 de persoane evacuate în ultimele 24 de ore, 11.000 au fost evacuate cu zboruri militare, a precizat acesta.


Printre ei se numără câteva mii de cetăţeni americani, precum şi mii de afgani care au cooperat cu SUA, care au solicitat sau au primit viză de imigrare, precum şi afgani care se tem de represalii din partea talibanilor pentru că au lucrat pentru ONG-uri, mass-media sau în alte locuri de muncă condamnate de islamişti, a spus Kirby.

Statele Unite se aşteaptă să evacueze între 50.000 şi 65.000 de persoane din Afganistan. Aceasta este un număr mai mic decât numărul persoanelor eligibile, conform estimărilor avocaţilor.

Germania a evacuat aproape 3.000 de oameni originari din 43 de ţări de pe aeroportul din Kabul.

Conform generalului Eberhard Zorn, inspector general al Bundeswehr în zborurile Germaniei circa 50% din afganii evacuaţi sunt femei.

Franţa a evacuat, între 17 şi 22 august, aproape 1.200 de persoane, dintre care aproape o sută de cetăţeni francezi, aproape o mie de afgani ameninţaţi şi zeci de cetăţeni străini, din Uniunea Europeană şi care lucrează pentru UE.

(Citiți și: „Evacuarea Afganistanului se apropie de termenul limită – 31 august / SUA apelează la avioane ale unor companii aeriene; G7 discută marți situația din Afganistan”)

Afganii, disperați că nu vor scăpa de represaliile talibanilor

Conform estimărilor, aproximativ alte 20.000 de persoane, majoritatea colaboratori ai occidentalilor și membri ai acestora, așteaptă evacuarea într-o țară sigură, temându-se că de răzbunarea talibanilor, acre au prleuat controlul Afganistanului.

Afgani și străinii panicaţi au luat cu asalt aeroportul, cerând să plece înainte ca forţele conduse de SUA să-şi finalizeze, înainte de sfârşitul lunii.

În haosul creat, au existat cazuri de familii separate, în care membri ai aceleaşi familii au ajuns să fie evacuaţi în ţări diferite, relatează CNN, post citat de Digi24.

Pe reţelele sociale au apărut deja imagini devenite virale cu soldaţi americani care au grijă de copii afgani – inclusiv nou-născuţi, rătăciţi de familiile lor în haosul creat în jurul aeroportului capitalei afgane.

Informaţiile din teren arată că drumul de câțiva kilometri din Kabul până la aeroport este extrem de periculos și poate însemna pierderea vieții, la oricare dintre multele baricade ridicate pe traseu de talibani.

 Începând de luni, accesul în aeroport este permis doar cetăţenilor americani, posesorilor de „cărţi verzi” şi cetăţenilor statelor membre NATO.

În aceste condiţii, situaţia afganilor care au lucrat ca translatori sau au colaborat cu militarii americani rămâne incertă.

Translatorii, la fel ca şi alţi civili afgani care au colaborat cu forţele SUA sau NATO, au putut obţine o aşa-numită „viză specială de imigrant” (Special Immigrant Visa – SIV), parte a unui program special creat în 2009 şi criticat pentru procesul lung şi complicat de depunere a aplicaţiilor pentru vize.

Conform mărturiilor venite din partea unor beneficiari ai programului SIV, talibanii au organizat filtre la intrarea în aeroport şi verifică acum documentele celor care vor să intre. Iar cei care au doar o viză SIV nu li se permite accesul.

Operațiunile „Dunkirk” și „Ananas”

Foști și actuali militari americani din serviciile speciale și cele de informații își folosesc propriile rețele de contacte pentru a scoate soldați afgani de elită, agenți de informații și traducători în siguranță din Afganistan. Militarii americani sunt din ce în ce mai deziluzionați și și-au pierdut răbdarea cu misiunea de evacuare din Kabul, condusă de guvernul SUA, scrie ABC News, preluată de Digi24.

Un grup informal numit “Task Force Pineapple” (Grupul de lucru Ananas) a pornit, weekendul trecut, ca un efort disperat pentru a-l duce pe un fost militar comando afgan în Aeroportul Internațional Hamid Karzai în timp ce era vânat de talibani care îi trimiteau mesaje cu amenințări cu moartea. Talibanii știau că el a lucrat cu Forțele Speciale americane și echipa de elită SEAL Team Six timp de 12 ani împotriva conducerii talibane iar astfel putea fi vizat de represalii.

Acesta le-a declarat celor de la ABC News că în urmă cu două luni de-abia scăpase dintr-un mic avanpost din nordul Afganistanului, care a fost ulterior invadat, în timp ce aștepta aprobarea vizei speciale de emigrare emisă de SUA.

Alți foști membri ai armatei și ai CIA și-au consolidat propriile eforturi cu un grup separat care se numește “Grupul de lucru Dunkirk”, făcând referire la operațiunea masivă de evacuare a britanicilor și forțelor aliate din Franța anului 1940, aflată sub asediul naziștilor.

“Mi-am petrecut primii ani ai carierei în operațiuni speciale și asta mi-a dat acces la o mulțime de oameni care gândesc la fel, și mulți oameni care au trăit cu afganii și iubesc afganii și au stat alături de ei timp de 15, 20 de ani”, a declarat locotenent-colonelul retras dintre pușcașii marini, Russell Worth Parker, purtătorul de cuvânt al grupului, într-un interviu exclusiv pentru ABC News.

Parker a spus că în vreme ce susținători civili asistă grupul, majoritatea membrilor sunt foști militari detașați în Afganistan. Pe măsură ce statul cădea în mâinile talibanilor, aceștia au fost rugați de afganii cu care au lucrat și cu care s-au împrietenit în timpul războiului să fie evacuați. Veteranii au început apoi să se sune între ei și să vorbească despre modalitățile prin care să-și ajute camarazii.

Grupul de lucru Dunkirk și grupurile cu care s-a întovărășit au ajutat cel puțin 83 de afgani aflați în pericol să părăsească țara – însă modul lor de operare rămâne “unul câte unul”.

După succesul inițial al Grupului de lucru “Ananas” în a aduce militarul comando afgan și apoi familia sa în siguranță în bula de securitate militară a SUA, aspirațiile grupului au crescut în a scoate zeci de oameni din calea pericolului – în special pe cei care s-au luptat împotriva talibanilor în unitatea de elită alături de militarii speciali ai SUA, precum și femeile și copiii. Acum se alătură eforturilor Grupului Dunkirk.

Scott Mann, un fost membru al Beretelor Verzi și lider al organizației non-profit Heroes Journey, a declarat pentru ABC News: “Culegem, învățăm și ne adaptăm – și ne mișcăm mai rapid decât birocrația americană ineficientă”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: