joi

25 aprilie, 2024

23 august, 2021

SUA au închiriat avioane ale mai multor companii aeriene private pentru a ajuta la evacuarea persoanelor care așteaptă să părăsească Afganistanul după preluarea puterii de către talibani, a anunţat duminică Pentagonul.

Acțiunea de evacuare este urgentă în contextul în care talibanii au anunțat, printr-un purtător de cuvânt, că nu vor prelungi termenul limită din 31 august pentru actuala misiune de evacuare. Suhail Shaheen a precizat că 31 august a fost o linie roșie. Purtătorul de cuvânt a spus că președintele american Joe Biden a specificat că trupele vor părăsi Afganistanul până la acea dată, iar extinderea termenului înseamnă extinderea ocupației țării. Shaheen a avertizat asupra consecințelor, în cazul în care termenul de evacuare s-ar prelungi. „Forțele străine ar trebui să se retragă la termenul pe care l-au anunțat anterior. În caz contrar, este o încălcare clară”, a spus Suhail Shaheen.

Avioanele companiilor americane de transport aerian nu vor decola de pe aeroportul din Kabul, precizează comunicatul Pentagonului, ci vor ajuta la transportarea de persoane ce au fost evacuate spre terţe ţări, precum Qatarul şi Emiratele Arabe Unite.


Activarea acestui program, denumit CRAF, va permite „avioanelor armatei să se concentreze pe operaţiunile din Kabul”, scrie AFP, agenție citată de Agerpres.

În total, au fost mobilizate 18 avioane, aparţinând companiilor American Airlines, Atlas Air, Delta Air Lines, Omni Air, Hawaiian Airlines şi United Airlines.

Acest program a mai fost operaționalizat doar de două ori în trecut, în timpul războiului din Golf din 1990-1991 şi în timpul invaziei în Irak, în 2002-2003.

Începând din 14 august, circa 17.000 de persoane, dintre care 2.500 de americani, au fost evacuate din Afganistan de SUA.


Într-un interviu acordat televiziunii ABC, preşedintele american Joe Biden a declarat că SUA prevăd să evacueze toţi cetăţenii americani din Afganistan (între 10.000 şi 15.000 de persoane potrivit diverselor estimări) şi speră că vor putea face acelaşi lucru pentru aliaţii afgani şi familiile lor (între 50.000 şi 65.000 de persoane).

Cel puţin 20 de persoane au murit în ultimele şapte zile în şi în jurul aeroportului după ce insurgenţii talibani au preluat controlul asupra capitalei afgane, duminica trecută.

Marea Britanie anunță dublarea eforturilor pentru evacuare

Regatul Unit a evacuat peste 5.700 de persoane din Afganistan, a anunţat duminică seara guvernul britanic, care afirmă că îşi dublează eforturile pentru a accelera acest proces înainte de retragerea forţelor americane.

Brigadierul Dan Blanchford, comandant al operaţiunilor forţelor interarme, care conduce peste 1.000 de soldaţi în Kabul, a descris ”o misiune foarte complexă şi exigentă”.

”Ne dublăm eforturile pentru a accelera procesul şi a-i sprijini pe cei mai vulnerabili”, cu 30.000 de litri de apă livraţi pe zi, hrană pentru 5.000 de persoane şi distribuire de scutece, lapte pentru copii şi produse sanitare, a spus el.

Mii de familii se adună în apropierea aeroportului internaţional din Kabul în încercarea de a părăsi ţara.

Premierul britanic Boris Johnson, a cărui ţară deţine în prezent preşedinţia G7, a anunţat că liderii G7 (Germania, Canada, Statele Unite, Franţa, Italia, Japonia şi Regatul Unit) se vor reuni virtual marţi pentru ”discuţii urgente” asupra situaţiei din Afganistan.

Preşedinta Comisiei Europene: Nu există discuţii politice cu talibanii, nu există recunoaştere

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a declarat sâmbătă, în timpul unei vizite la baza aeriană militară din Torrejón de Ardoz (Madrid), că nu există discuţii politice cu talibanii, nici recunoaşterea lor, ci doar contacte operaţionale
Ursula von der Leyen a spus că oficialii europeni nu i-au recunoscut pe talibani după preluarea puterii din Afganistan.

„Avem contacte operative cu talibanii. Trebuie să dezbatem cum să asigurăm ca oamenii care se află în Kabul să ajungă la aeroport. Asta este altceva. Nu există discuţii politice cu talibanii, nu există recunoaştere”, a declarat Ursula von der Leyen, potrivit BBC.

Președinta Comisiei Europene a mai spus că situaţia este „extrem de neclară”, însă „ajutorul pentru dezvoltare trebuie să continue”.

„Ceea ce vedem este o tragedie pentru Afganistan şi o lovitură foarte dură pentru comunitatea internaţională. Este responsabilitatea noastră morală să ajutăm. Nu doar pe cei care ajung în Europa, ci şi pe cei care au rămas în Afganistan. Comisia lucrează pentru creşterea ajutorului umanitar”, a mai spus Ursula von der Leyen.

Aceasta a vizitat baza din Torrejón împreună cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel care a spus că e nevoie de coordonare la nivel european.

„Cel mai important este să ne coordonăm. Este uşor? Nu. Dar de această dată, cele 27 de state au acelaşi interes. Pe termen mediu, trebuie să ne coordonăm cu comunitatea internaţională, de aici şi reuniunile care vor avea loc în săptămânile următoare. Vrem să protejăm drepturile omului”, a spus Charles Michel.

Baza din Torrejón s-a transformat în poartă pentru intrarea refugiaţilor afgani înainte de distribuirea lor ţărilor comunitare. Acolo a fost organizat şi un centru temporar pentru familiile strămutate.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: