joi

25 aprilie, 2024

22 ianuarie, 2020

Democrația se află în regres global, inclusiv în Europa, arată datele ultimului Index al Democrației realizat de către The economist Intelligence Unit (EIU).

În privința României, raportul arată scorul României s-a îmbunătățit, dar insuficient pentru a se îndepărta de ultimul loc (66) pe care îl ocupă un stat european în categoria ”democrație defectuoasă”. Bulgaria de clasează pe locul 46

Potrivit raportului, îmbunătățirea scorului României se datorează puternicelor mișcări anti-corupție, amplelor proteste populare desfășurate anul trecut precum și participării consistente la scrutinul european din mai 2019 și la alegerile prezidențiale din noiembrie.


Indicele Democrației 2019 arată, la fel ca și cel precedent, regresul global al democrației care are drept consecință cel mai slab scor general de la lansarea primului raport, în 2006, în 2019 doar 5,7% din populația globului trăind în ”democrații depline”.

Raportul EIU analizează 167 de state pe baza a cinci categorii: pluralism și proces electoral, funcționalitatea guvernamentală, implicare politică, cultură politică și libertăți civile.

Majoritatea statelor vest-europene sunt clasificat drept ”democrații depline”, Norvegia având cel mai mare scor între toate cele 167 de state analizate. Majoritatea statelor est-europene sunt considerate fie ”democrații defectuoase”, fie ”regim hibrid”.

Statele Unite rămân în categoria democrațiilor defectuoase, acolo unde au fost clasificate pentru prima oară în 2016.


”Dacă 2016 s-a caracterizat prin insurgența populistă manifestată în state cu democrații consolidate, 2019 poate fi definit drept anul în care s-a manifestat un val de proteste populare în state dezvoltate. Ambele manifestări au exprimat cereri pentru o mai mare suveranitate populară și o mai bună reprezentare politică, ambele păstrează potențialul unei regenerari a democrației”, afirmă Joan Hoey, editorul Indexului Democrației.

Raportul arată că statele europene au eșuat în tentativa de a avansa în index, notând însă că există premise clare de îmbunătățire a calității democratice. Polonia, de exemplu, se situează, în premieră, sub Ungaria numai din cauza insistenței partidului de guvernare (PiS) de a împinge țara pe calea iliberalismului.

Similar, Malta, este afectată de scandalul declanșat de uciderea jurnalistei Daphne Caruana Galizia, care a relevat grave carențe în domeniul separării puterilor în stat, fapt care a determinat retrogradarea țării din categoria democrațiilor depline în cea a democrațiilor defectuoase – Malta este din această cauză singura țară europeană care este retrogradată din prima categorie de state.

Potrivit raportului, declinul global al democrației este o consecință ascăderii dramatice a scorurilor generale în statele din America Latină, nordul Africii, Africa sub-sahariană și Orientul Mijlociu.

Tailanda are cea mai importantă îmbunătățire a scorului, China înregistrează cel mai puternic declin. Coreea de Nord rămâne pe ultimul loc al clasamentului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: