luni

4 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

13 aprilie, 2021

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat în primele două luni din 2021 un deficit de 1.627 milioane euro, adică de 3,8 ori mai mare față de nivelul din aceeași perioadă a anului precedent. Creșterea cu 19% a deficitului pe partea de bunuri (de la -2.617 milioane euro la -3.102 milioane euro) a fost însoțită de o creștere semnificavtivă (+21%) a soldului pozitiv la servicii.

Per total, segmentul combinat de bunuri şi servicii a consemnat o majorare cu 16% a deficitului extern (de la -1.362 milioane euro la -1.582 milioane euro). Majorarea înregistrată de soldul (tradițional pozitiv) la serviciile de transport (+8%) a fost atenuată de evoluția la serviciile de prelucrare a bunurilor aflate în proprietatea terţilor (-17%).


Pe fondul restrângerii deplasărilor, deficitul din turism a scăzut la doar 45% din cel consemnat în aceeași perioadă a anului anterior (-220 milioane euro față de -485 milioane euro). Cu toate acestea, gradul de acoperire pe sectorul de turism (venituri faţă de cheltuieli de profil) a contniuat să scadă și a ajuns la doar 44%.

Intrările pe segmentul de venituri primare (venituri din muncă, venituri din investiţii în active financiare – investiţii directe, de portofoliu şi alte investiţii – şi alte venituri primare – impozite, subvenții -) s-au diminuat cu circa 5%, simultan cu o creștere importantă (+23%) a ieșirilor. A rezultat o scădere puternică a excedentului pe acest segment de 463 milioane euro.

Sumele intrate pe partea de venituri secundare, care includ transferurile românilor plecaţi la muncă în străinătate, au scăzut puternic (-38%), în timp ce ieșirile s-au majorat cu 17%. Astfel încât s-a inversat rezultatul pozitiv anterior în balanța de plăți (de la +155 milioane euro la -358 milioane euro, modificare negativă de peste o jumătate de milliard de euro).

Datoria externă, redusă cu 2,3 miliarde euro față de finalul anului anterior


Investițiile directe ale nerezidenților în primele două luni din 2021 au însumat 578 milioane euro, cu circa o șesime mai puțin față de cele 690 milioane euro, consemnate în anul anterior. Participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au fost de 823 milioane euro, iar creditele intragrup au însumat valoarea netă de 245 milioane euro (filialele din România au creditat pe net firmele-mamă).

Datoria externă totală a scăzut după primele 2 luni din 2021 cu circa 2,3 miliarde euro și a coborât sub pragul de 125 miliarde euro consemnat la finele anului trecut. Peste 80% din scădere s-a regăsit pe segmentul datoriei pe termen mediu și lung, în timp ce datoria pe termen scurt s-a redus cu 432 milioane euro.

Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu și lung la finalul lunii februarie 2021 s-a situat la nivelul de 18,1%, sub valoarea de 20,1% înregistrată pentru anul 2020. Gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii a coborât la doar 5,0 luni, destul de mult sub cele 5,6 luni consemnate la finele lunii decembrie din anul precedent.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt cu rezervele valutare la BNR, calculată la valoarea reziduală (inclusiv ratele de capital scadente în următoarele 12 luni la datoria externă pe termen lung), s-a diminuat ușor în luna februarie 2021, la 83,5%, după ce ajunsese în decembrie 2020 la 90,7%, cea mai bună valoare din 2016 încoace.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: