miercuri

18 mai, 2022

Deficitul contul curent la 7 luni – în scădere semnificativă față de anul trecut. Însă în creștere cu 7% la mărfuri și servicii

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

14 septembrie, 2020

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat, după primele șapte luni din 2020, un deficit de 4.836 milioane de euro, cu aproape o cincime mai puțin față de aceeași perioadă a anului anterior.
Majorarea cu 7% a deficitului pe partea de bunuri (de la -9,46 miliarde euro la -10,09 miliarde euro) a fost contrabalansată de o creștere cu 8% a soldului pozitiv pe partea de servicii (de la +4,78 miliarde euro la 5,15 miliarde euro).

Astfel, pe segmentul combinat de bunuri şi servicii deficitul s-a majorat cu 7% (de la circa -4,7 miliarde euro la aproape cinci miliarde euro).

De reținut, de asemenea, scăderile consemnate pe soldurile pozitive la serviciile de transport (de la 2.566 milioane de euro până la 2.201 milioane de euro, sau -14%) şi la serviciile de prelucrare a bunurilor aflate în proprietatea terţilor (-19%).


Pe fondul restricțiilor de deplasare, gradul de acoperire pe sectorul de turism (venituri faţă de cheltuieli de profil) a coborât la doar 43% după primele șapte luni ale anului în curs. Cu toate acestea, pe fondul declinului sectorial generalizat, minusul rezultat pe acest segment critic al serviciilor (-950 milioane euro) s-a diminuat cu 29%.

Păstrarea intrărilor aproape la același nivel pe segmentul de venituri primare (venituri din muncă, venituri din investiţii în active financiare – investiţii directe, de portofoliu şi alte investiţii – şi alte venituri primare – impozite, subvenții -), simultan cu scăderea de -19% a ieșirilor,  a redus considerabil deficitul pe acest segment ( cu aproape un milliard de euro).

Situația s-a repetat la veniturile secundare, care includ transferurile românilor plecaţi la muncă în străinătate, doar că aici s-a consemnat o expandare considerabilă a rezultatului net inclus în balanța de plăți ( de la +375 milioane euro până la +970 milioane euro, sau aproape +160%).

Investițiile străine directe, în scădere cu peste 60%


Investițiile directe ale nerezidenților pe primele șapte luni din 2020 au însumat doar 1.326 milioane euro, adică peste 60% sub valoarea de 3.335 milioane euro consemnată în aceeaşi perioadă a anului trecut. Participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au fost de 779 milioane euro, iar creditele intragrup au însumat net 547 milioane euro.

Datoria externă totală a depășit în iulie 2020 pragul de 115 miliarde de euro și a avansat cu aproape zece miliarde de euro de la finele anului trecut. Creșterea s-a regăsit aproape integral (92%) pe segmentul datoriei pe termen mediu și lung, care a ajuns la 82,5 miliarde euro, în timp ce datoria pe termen scurt s-a majorat marginal (+2,4%).

De reținut, soldul depozitelor pe termen lung ale nerezidenților s-a diminuat puternic pe parcursul primelor șapte luni ale anului (-73%) în raport cu cel de la finele lui 2019 (doar 200 milioane euro sold la 31.07.2020 faţă 749 milioane euro, valoare cu care s-a încheiat anul trecut.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu și lung după primele șapte luni ale anului în curs a fost de 17,6%, sub nivelul de 18,6% consemnat la 31 decembrie 2019. Totodată, gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii a fost de 5,9 luni, peste cele 4,6 luni consemnate la finele anului precedent.

Semnal bun pentru ameliorarea stabilității macroeconomice,  gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt cu rezervele valutare la BNR, calculată la valoarea reziduală (inclusiv ratele de capital scadente în următoarele 12 luni la datoria externă pe termen lung), a urcat la 81,4%, peste valorile înregistrate între 2017 și 2019.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: