11 august, 2013

Deficitul comercial pe primul semestru al anului în curs a fost cu peste două miliarde euro mai mic decât cel din perioada similară a lui 2012. Potrivit datelor INS, gradul de acoperire al importurilor cu exporturi a urcat la un spectaculos 94,2%. Domeniile care ne mai pun probleme în schimburile externe sunt chimia și petrochimia, care concentrează aproape 140% din deficitul înregistrat.

Pe luna iunie, soldul negativ a scăzut la 3,675 miliarde euro, cu circa un sfert mai mic decât în luna precedentă dar peste nivelurile din ianuarie și februarie. Față de iunie 2012, exporturile au crescut cu 7% iar importurile s-au diminuat cu 6,5% ( calcul făcut în euro pentru o mai bună reflectare, deși uzanța UE prevede utilizarea monedei naționale).

(Citește și: ”Deficitul comercial scade spectaculos: Leul câștigă mai mult decât economia”)

Structura pe principalele grupe de produse arată care dintre acestea ne-au ajutat să avem un rezultat mai bun și care ne-au dus spre deficitul de 2,5532 miliarde de euro consemnat la finele semestrului unu din 2013. Oricum, îmbunătățirea este una notabilă, soldul negativ per total fiind în scădere accentuată ( -45%), pe fondul unui avans de 5,9% la export și a unei diminuări de 2,7% la import ( valori în euro).

(CLICK PENTRU MĂRIRE)

Fapt remarcabil, gradul de acoperire a importurilor cu exporturi ( exprimat în termeni FOB/FOB), și-a continuat ascensiunea spre cota de 95%, după ce în 2009 atinsese un minim local de 77,9% iar în 2012 părea că s-a plafonat. Mai este, însă loc pentru comprimarea soldului negativ din comerțul exterior, care s-au soldat pe primul semestru din 2013 cu un deficit de aproximativ un procent din PIB.

Trebuie menționat că îmbunătățirea performanței din schimburile cu alte țări cu 2.057,9 miliarde euro s-a datorat în proporție covâșitoare (cinci șesimi din total) schimbării majore din comerțul pe segmentul non-UE. Aici, exporturile au crescut cu aproape 9%, în timp ce importurile s-au diminuat cu 16%, ceea ce a dus la trecerea de la minus la plus ( -785 milioane în sem.1 2012 a devenit +914 milioane în sem.1 2013).

(Citește și: ”Partenerii României și balanța comercială: Tot deficitul rezultă din comerțul cu 6 țări. Ungaria, înaintea Rusiei și Chinei”)

La nivelul schimburilor cu țările din UE, creșterea exporturilor a fost sub 5%, iar cel al importurilor a rămas în teritoriul pozitiv cu un avans de peste 2%. Rezultatul a fost debalansarea ponderilor din comerțul României per total în favoarea țărilor partenere din UE la import (76,8% din toal importuri față de doar 70,5% la exporturi) și o reașezare a importanței exporturilor înspre zona non-UE (29,5% la export și doar 23,2% la import).

În rezumat, situația din comerțul exterior al României se prezintă la finalul primului semestru după cum urmează:


1. Excedentul înregistrat pe partea de materii prime acoperă aproximativ deficitul de pe segmentul mărfurilor agroalimentare, băuturi și tutun.

2. La categoria produselor manufacturate, altele decât mașini și echipamente de transport, derulăm un comerț exterior aproape perfect echilibrat ( +6,3 milioane euro la exporturi de aproape 8 miliarde euro).

3. Excedentul de circa un miliard euro reușit pe zona de mașini și echipamente de transport este anulat și transformat în deficit de soldul puternic negativ din sectorul produselor chimice și produselor conexe ( -2,42 miliarde euro și 95% din deficitul total) și cel generat de combustibili minerali și lubrifianți ( -1,18 miliarde euro și 44% din deficit).

 

(CLICK PENTRU MĂRIRE)

Concluzia care se impune este necesitatea conservării avantajelor deja consolidate pe partea de industrie producătoare de mașini și, mai ales, revigorarea industriei chimice și petrochimice.

Este inadmisibil să avem un deficit pe jumătate de an de 3,6 miliarde euro ( aproximativ 2,5% din PIB și cinci procente pe 2013, dacă o ținem tot așa) rezultat din ramuri care altădată aduceau sume importante de valută în țară.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: