miercuri

24 aprilie, 2024

11 martie, 2020

Deficitul comercial pe luna ianuarie 2020 a fost de 1.323,0 milioane euro, în creștere moderată (sub patru procente) față de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit datelor comunicate de INS. Această evoluție a avut loc pe fondul unui ritm de creștere al exporturilor care a rămas apropiat de cel al importurilor, după două luni în care fusese ceva mai mare.

Exporturile fob pe prima lună a anului au fost de circa 5,7 miliarde de euro iar importurile CIF (inclusiv costurile de transport şi asigurare) au depășit de puțin 7 miliarde de euro. De remarcat faptul că, deși procentajele au fost similare, prin efect de bază, a rezultat o înrăutățire a rezultatului în raport cu aceeași lună din 2019.

(Citiți și: ””Istoria nu iartă proștii”. Am intrat în deceniul decisiv. CRONICILE Curs de guvernare Nr. 95”)

Din perspectiva echilibrului extern, ar fi de reținut că gradul de acoperire al importurilor cu exporturile efectuate a crescut ușor, până la 84,5%, valoarea a rămas sub cele din anii de criză 2011-2012, fiind plasată între rezultatele pe 2018 și 2019 (vezi tabelul).


Deficitul consemnat pe segmentul de mărfuri în schimburile externe după prima lună a anului a ajuns la 0,6% din PIB-ul estimat pentru 2020. Acest dezechilibru este unul major dacă se va păstra proiecția lui în timp. Nu doar ca valoare în sine dar și din perspectiva perfomanțelor mai bune consemnate de statele din regiune.

În ianuarie 2020, schimburile cu țările din UE au fost de 4,45miliarde euro la export și 5,11 miliarde euro la import (aproximativ 78% din total la exporturi şi 73% la importuri). Pe segmentul de schimburi extracomunitare, s-au înregistrat exporturi de 1,25 miliarde euro și importuri de 1,91 miliarde euro (circa 22% din total la exporturi şi 27% la importuri).


Au rezultat, astfel, solduri negative aproape egale, de circa 661,7 milioane euro în schimburile cu ţările din UE şi de 661,3 milioane euro pe relaţiile extracomunitare. De remarcat faptul că, în mod conjunctural (date fiind importurile de energie pentru sezonul rece) dar nu numai, ponderea pe relația non-UE în deficit a fost dublă față de ponderea acestui segment în totalul schimburilor externe.

Veste bună, sectorul de mașini și echipamente de transport (singurul la care avem sold pozitiv semnificativ) a revenit pe plus, după mai multe luni în care soldul lunar a fost negativ în partea a doua a anului trecut.

Deficitul pe zona de produse alimentare s-a apropiat de 200 de milioane de euro iar gradul de acoperire sectorial a importurilor din exporturile efectuate a scăzut la doar 67%, de la 71% în 2019 și 100% în urmă cu cinci ani. Totodată, combustibilii și lubrifianții au consemnat un minus de 367 milioane euro, al doilea cel mai important în structura pe grupe de mărfuri.

Soldul negativ al schimburilor de produse chimice a fost de 744 miliarde de euro și a reprezentat mai mult de jumătate din totalul deficitului comercial. Pe partea de petrochimie avem, astfel, concentrate cinci șesimi din deficitul important din comerţul exterior. De aceea, reiterăm necesitatea de a găsi și alte sectoare productive care să ajute la refacerea echilibrului comercial, în afară de producția auto.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: