Deficitul comercial al României va fi în acest an de 18,5 – 19 miliarde de euro, faţă de aproape 17,3 miliarde de euro anul trecut, potrivit estimărilor președintelui Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban (foto).
Deficitul comercial mai mare este și rezultatul structurii exporturilor, prea puțin concentrată pe servicii, a declarat Mihai Daraban, marți, citat de Agerpres.
Balanţa comercială a României la sfârşitul anului 2020 se va deteriora și mai mult, „mai ales după importurile agresive din perioada pandemiei. Anul trecut am terminat cu 17,3 miliarde de euro, o creştere de 3,3 miliarde de euro în doar 10 ani. Bănuiesc că anul acesta o să-l încheiem undeva pe la 18,5 – 19 miliarde de euro. Acest lucru trebuie să ne pună serios pe gânduri cu privire la promovarea externă a României pe toate palierele”, susţine preşedintele CCIR.
Dezechilibrul extern se amplifică
Anul trecut, deficitul comercial (FOB-CIF) a fost de 17,28 miliarde de euro, cu 11,4% mai mare decât în 2018. Confirmarea estimării de mai sus ar însemna o creștere de 7,1 – 10% față de deficitul din 2019. Reducerea vitezei de creștere a deficitului este mai degrabă rezultatul blocării lanțurilor de aprovizionare din cauza pandemiei.
Totodată, ponderea deficitului comercial în produsul intern brut ar depăși 9% din PIB (de 208,7 mld. euro, potrivit mediei prognozelor privind contracția economică și, respectiv la un curs de 4,90 lei/euro).
Pe Semestrul 1 /2020 deficitul comercial era deja de 8,67 miliarde de euro, adică de 3,9% din PIB-ul estimat pentru 2020.
(Citiți și: „S1 din 2020 – deficit comercial ajuns deja la aproape 4% din PIB. Gradul de acoperire, la valoare de criză”)
Deficitul comercial (FOB-CIF) din primele 7 luni ale anului a fost de 9,99 miliarde de euro, cu 5% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS).
Probleme cu reorientarea spre exporturile de servicii
„Avem nişte probleme de strategie economică. Considerăm că sectorul energetic, industria prelucrătoare şi cea alimentară ar trebui să fie priorităţile naţionale şi de aici trebuie să începem să construim. Iar acestea trebuie deservite de infrastructură. Trebuie plecat de la a ne stabili priorităţile”, consideră Mihai Daraban, președintele CCIR.
Potrivit acestuia, România ar trebui să iasă din paradigma exporturilor de bunuri şi să se axeze pe exporturile de servicii, iar statul ar trebui să înţeleagă că trebuie să delege cât mai mult sectorului privat.
„Cu promovarea externă ne lăsăm pe mâna unor funcţionari, care, pe de-o parte, vor să meargă cu maşina acasă, iar, pe de altă parte, se uită în calendar să le treacă mandatul de patru ani. Deci cred că aici trebuie schimbată filozofia statului şi, repet, cred că trebuie să ne alegem nişte domenii prioritare pentru care să construim acest proiect de ţară”, a conchis Mihai Daraban, cu ocazia dezbaterii online „Upgrade România – Planul de repornire a economiei”, organizată de DC Media Group.