marți

16 iulie, 2024

11 mai, 2020

Deficitul comercial pe luna martie 2020 a fost de 1,85 miliarde euro, cu peste 50% mai mare față de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit datelor comunicate de INS.

Această evoluție a avut loc pe fondul unei scăderi a exporturilor de -11,3%, cu mult mai mare decât cea a importurilor (-1,8%), situație care a trimis deficitul lunar în apropierea recordului stabilit în luna octombrie 2019.

Exporturile fob pe primele trei luni din anul 2020 au fost de circa 17 miliarde de euro iar importurile CIF (inclusiv costurile de transport şi asigurare) de 21,5 miliarde de euro. Astfel, deficitul comercial pe primul trimestru al anului în curs a ajuns la s-a cifrat la aproape 4,5 miliarde euro, în creștere cu o cincime faţă de aceeași perioadă din 2019.


Exporturile din martie au crescut semnificativ față de aceeași lună a anului precedent (-11,3%). Totodată, importurile au scăzut doar cu 1,8%. Gradul de acoperire al importurilor cu exporturile efectuate a coborât până la 82,6%. Valoare situată sub cea din anul 2010, ceea ce ar trebui să constituie un serios semnal de alarmă. (vezi tabelul).

Astfel, deficitul consemnat pe segmentul de mărfuri în schimburile externe după primele 3 luni din 2020 a avansat deja la 2% din PIB-ul estimat oficial în prezent pentru 2020 (1.082 miliarde lei la un curs mediu de 4,84 lei/euro). Acest dezechilibru semnificativ ridică probleme de echilibru macroeconomic, inclusiv din perspectiva perfomanțelor mai bune consemnate de alte state din regiune.

Deficitul s-a deplasat spre relațiile intra-UE

Pe primele trei luni din 2020, schimburile cu țările din UE au fost de 12,34 miliarde euro la export și 15,83 miliarde euro la import (aproximativ 72% din total la exporturi şi 73,5% la importuri). Pe segmentul de schimburi extracomunitare, s-au înregistrat exporturi de 4,72 miliarde euro și importuri de 5,70 miliarde euro (circa 28% din total la exporturi şi 26,5% la importuri).

Au rezultat, astfel, solduri negative de circa 3,5 miliarde euro în schimburile cu ţările din UE şi de aproape un milliard de euro pe relaţiile extracomunitare. De remarcat schimbarea bruscă ce a survenit în ponderile deficitelor, unde procentajul cu ţările din zona non-euro a urcat de la circa 66% din total spre 80%, adică de sub partea care revine schimburilor cu aceste țări până peste ea, totul ca urmare a evoluțiilor din luna martie.

Revenirea sectorul de mașini și echipamente de transport, blocată de Covid


Evoluția pozitivă a sectorului de mașini și echipamente de transport (singurul pe care îl mai avem pe sold pozitiv semnificativ) din primele două luni ale anului a fost blocată de sistarea activității în partea a doua a lunii martie.Soldul schimburilor sectoriale ajuns la finele lunii februarie la +450 milioane euro, a bătut pasul pe loc la +455 milioane euro pe final de trimestru. Ceea ce nu ar fi fost problematic, dacă această parte a economiei nu și-ar fi redus aportul la susținerea deficitului commercial de la 17% la 10%.

Deficitul pe zona de produse alimentare s-a apropiat de 600 de milioane de euro iar gradul de acoperire sectorial a importurilor din exporturile efectuate a rămas sub pragul de 70%, față de aproape 100% în urmă cu doar cinci ani. Fără a fi o problemă, am intrat pe minus și la grupa de materii prime și materiale (-69 milioane euro).

Soldul negativ al schimburilor de produse petrochimice a urcat deja la aproape 3,3 miliarde de euro și a reprezentat 74% din totalul deficitului comercial. Pe partea de petrochimie avem, astfel, concentrate cam trei sferturi din minusul adus de comerţul exterior. Ceea ce ar impune creșterea producției interne de profil, altădată mare aducătoare de valută.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: