Deficitul bugetar, spre ținta ajustată de -9,1% din PIB estimat. Deocamdată, cheltuielile statului au depășit cu 28% veniturile - CursDeGuvernare.ro
sâmbătă

16 octombrie, 2021

Deficitul bugetar, spre ținta ajustată de -9,1% din PIB estimat. Deocamdată, cheltuielile statului au depășit cu 28% veniturile

27 noiembrie, 2020

Deficitul bugetului general consolidat pe primele zece luni din 2020 a crescut cu peste 45 miliarde de lei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi a urcat la circa 74 miliarde lei (7,05% din PIB-ul estimat), conform datelor publicate de Ministerul Finanțelor.

Evoluția rezultatelor bugetului înainte de ultimele două luni ale anului, din 2016 încoace, este elocventă, cu perspective infime pentru programul inițial din legea bugetului, deși sunt mari șanse de încadrare în prognoza curentă:


Cea mai recentă prognoză bugetară prevede un deficit de -9,1% din PIB, iar sumele trecute în mod oficial la categoria celor generate de pandemie și lăsate în economie sunt cifrate la 40,74 miliarde lei sau 3,88% din PIB. Deocamdată, pentru a avea o imagine mai clară a efectelor pandemiei pe partea financiară, cheltuielile statului au depășit cu 28% veniturile.Iar asta ( nota bene !), în condițiile în care încasările au fost mai mari (+0,9%) dintr-un PIB semnificativ redus (+5,1%).

În condițiile în care nu am fi avut problemele generate de Covid19 iar PIB-ul ar fi ajuns la 1.141 miliarde euro, am mai fi dispus de doar 0,69% din PIB pentru minus pe cheltuieli față de venituri până la finalul anului. Altminteri, spațiul de aproximativ două procente lăsat curent la dispoziție (funcție de PIB-ul estimat la zi) pare fezabil, deși Consiliul Fiscal s-a arătat recent ceva mai sceptic în acest sens.

Configurația cu care intrăm pe ultima linie dreaptă a execuției bugetare

Datele din bugetul general consolidat arată un nivel al deficitului bugetului de stat de -7,28% din PIB estimat, care a dat integral rezultatul negativ al bugetului general consolidat. Bugetele instituțiilor publice total sau parțial autofinanțate au fost excedentare și în creștere cu circa 30% față de luna precedentă, excedentele bugetelor locale s-au redus cu două treimi față de finele trimestrului anterior iar deficitele bugetului asigurărilor sociale, dublat față de finele lui septembrie și al Fondului național de sănătate, cu o treime mai mare, sunt în creștere. Este configurația cu care intrăm pe ultima linie dreaptă a execuției bugetare pe 2020.


Încasările din TVA au scăzut semnificativ (aproape șase miliarde de lei mai puțin pe primele zece luni din 2020 față de aceeași perioadă din 2019, deși comerțul a rămas pe plus) iar cele din accize s-au diminuat marginal în aceeași perioadă (-865 milioane lei). Dacă la impozitul pe profit figurează o scădere de peste -11%, până la circa 14,5 miliarde lei în dreptul impozitului pe salarii și venit avem o creștere de 5,2%, la peste 20 miliarde lei.

Desincronizarea dintre banii adunați cu posibilități limitate și cheltuielile expandate în funcție de așteptări

Pe partea de cheltuieli, se poate observa cum cheltuielile de personal, limitate  o vreme, au revenit la o creștere de 7% (+6,5% la finele lunii precedente), în timp ce alocările pentru protecția socială s-au păstrat la un nivel majorat cu 22,8%, situate cu mult peste media generală de 16,4%.

Datele arată, pe de o parte, eforturi pentru ținerea sub control a cheltuielilor și dirijarea banilor către cheltuieli de capital și proiecte cu finanțare europeană nerambursabilă, iar pe de alta, onorarea la limita de acceptabilitate a unor obligații sociale antamate anterior și, practic,  imposibil de onorat în urma evoluțiilor concrete din economie.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

De remarcat faptul că subvențiile s-au păstrat la un nivel nominal similar cu cel din anul precedent, în pofida dificultăților induse de pandemie. Din păcate, urmare a creșterii rapide a datoriei publice, cheltuielile cu dobânzile au avansat semnificativ și au ajuns la un nivel majorat cu +25,3% față de anul precedent, în pofida reducerii substanțiale ( peste un punct și jumătate în ultimele șase luni) a ratei de dobândă la împrumuturile nou contractate.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr