marți

28 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 aprilie, 2012

Bugetul general consolidat înregistra la finalul lunii martie un deficit de 3,4 miliarde lei, respectiv 0,56% din PIB, încadrându-se în ţinta de deficit de 1,9%, stabilită cu organismele financiare internaţionale, conform datelor operative publicate miercuri de Ministerul Finanţelor Publice, citat de Agerpres.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 45,7 miliarde lei au fost cu 9,9% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent în termeni nominali şi cu 0,3% ca pondere în PIB.

Conform Scrisorii de Intenţie, ţinta deficitului bugetului general consolidat se calculează pornind de la 3,1 miliarde lei, care se ajustează cu valoarea cu care cheltuielile de investiţii depăşeşte plafonul de 6,7 miliarde lei.

Venituri și cheltuieli:

  • Veniturile fiscale au înregistrat în termeni nominali o creştere cu 16,5% faţă de anul precedent, dintre acestea creşteri semnificative fiind înregistrate la taxa pe valoarea adăugată (plus 7,6%), accize (plus 7,3%), impozit pe venit (plus 21,2%).
  • Începând cu anul 2012, la alte impozite şi taxe pe bunuri şi servicii sunt incluse şi veniturile din contribuţia pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii conform art.1 din OUG nr. 77/2011 în sumă de 282,8 milioane lei.
  • Contribuţiile de asigurări au fost în sumă de 12,8 miliarde lei în creştere cu 8,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
  • La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat creşteri faţă de anul precedent atât în cazul veniturilor din impozite şi taxe pe proprietate (plus 3,8%), cât şi în cazul veniturilor nefiscale (plus 21,7%).
  • Sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate din resurse publice au crescut cu 35% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
  • Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 49,1 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 4,9% faţă de anul precedent, dar s-au redus cu 0,1% ca procent în PIB, creşterea înregistrându-se în principal la proiectele finanţate din fonduri UE (plus 54,7% faţă de anul 2011) şi dobânzi (plus 17,9%).
  • Au crescut de asemenea cheltuielile cu bunuri şi servicii cu 4,6%, ca urmare a plăţilor făcute din fondul de sănătate pentru servicii medicale şi medicamente.
  • Cheltuielile de personal s-au majorat cu 0,9%, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, întrucât în luna ianuarie 2011 nu este inclusă majorarea de 15% acordată personalului bugetar şi nici plăţile aferente contribuţiei de asigurări sociale datorate de angajatorii din sectorul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională (salariile majorate şi contribuţiile s-au platit începând cu luna februarie 2011).
  • Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 7,3 miliarde lei crescând în termeni nominali cu 43,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: