Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a decis luni că afirmaţia premierului Viorica Dăncilă despre ”politicienii autişti” care dezinformează Bruxellesul se încadrează în limitele libertăţii de exprimare şi nu constituie discriminare.
Decizia a fost adoptată cu majoritatea celor prezenţi – opt voturi „pentru” şi doar unul „împotrivă – și fără ca cea în cauză să fie audiată. Viorica Dăncilă a fost invitată marți la CNCD pentru a răspunde întrebării membrilor Colegiului Director al instituției, dar ședința s-a desfășurat luni.
„Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, întrunit în şedinţa de soluţionare a petiţiilor în data de 26.02.2018, a dezbătut declaraţia doamnei prim-ministru Dăncilă Viorica Vasilica, din cadrul interviului acordat la televiziunea Antena 3, în seara zilei de 15 februarie 2018, care a avut următorul conţinut: „Aceşti oameni cred că sunt autişti şi nu văd şi nu aud ceea ce este vizibil pentru toţi cei de bună credinţă”, hotărând că declaraţia în cauză se încadrează în limitele libertăţii de exprimare şi nu constituie discriminare”, precizează un comunicat al Consiliului.
A votat împotriva acestei hotărâri preşedintele CNCD, Asztalos Csaba, care ulterior a scris pe Facebook:
„Greu! Nu sunt mândru deloc de decizia de astăzi!”
De asemenea, nu se face vinovat de discriminarea nici moderatorul emisiunii, Mihai Gâdea, care nu a intervenit după afirmația premierului, a mai stabilit CNCD.
Hotărârea motivată va fi comunicată părţilor, în termen legal, şi este supusă căii de atac la instanţa de contencios administrativ.
Mai multe asociații ale părinților cu copii diagnosticați cu autism au eacționat după afirmațiile premierului Viorica Dăncilă, menționând că folosirea acestui termen în sens negativ, într-o dispută politică, „este o jignire adusă persoanelor cu autism din ţara noastră şi din întreaga lume”.
Premierul și-a cerut scuze ulterior.