duminică

3 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

14 februarie, 2017

Curtea de arbitraj de la Paris a decis că ENEL trebuie să achite statului român 401 milioane de euro într-un proces demarat în 2014 în legătură cu achiziția unui pachet din acţiunile fostei Electrica Muntenia Sud.

Suma decisă de curte de la Paris este superioară celei de 250 de milioane de euro, oferită statului de ENEL la debutul acțiunii, dar inferioară celei de 551 de milioane de euro, solicitată de statul român pentru pachetul de 13,75% pe care compania italiană este obligată să-l achiziționeze, potrivit contractului de privatizare a Electrica Muntenia Sud.

“Enel confirmă că a primit din partea Camerei de Comerț Internaționale de la Paris decizia arbitrajului legat de participațiile deținute în sectorul electricității din România, respectiv legat de exercitarea de către SAPE a clauzei Put Option pentru Enel Distribuție Muntenia și Enel Energie Muntenia. Enel respectă decizia Curții și compania analizează în prezent detaliile acestei hotărâri. De altfel, rezultatul acestui arbitraj este în linie cu asteptările companiei și cu analiza efectuată intern asupra acestui caz”, precizează un comunicat al Grupului Enel în România.


Potrivit unor surse citate de Profit.ro, ENEL și-a provizionat întreaga sumă reclamată de statul român (521 de milioane de euro conform unei hotărâri de guvern emisă de Guvernul Ponta, plus alte aproximativ 30 de milioane de euro dobânzi).

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În vara anului 2014, Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), companie desprinsă din Electrica, a demarat o acțiune împotriva ENEL la Curtea Internațională de arbitraj pentru plata a peste 550 de milioane de euro, după ce statul a păsuit, 2 ani, compania pentru obligația de a achiziționa un pachet de 13,57%  din acțiunile Electrica Muntenia Sud.

ENEL nu a recunoscut această sumă, considerând că are de plătit doar 250 de milioane de euro.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: