cursdeguvernare

sâmbătă

21 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

De unde pensii și buget la Sănătate: Peste 30% din populaţia ocupată – lucrători pe cont propriu sau familiali neremuneraţi

14 mai, 2014

Procentul salariaţilor în populaţia ocupată a scăzut în anii de criză, în timp ce a crescut ponderea lucrătorilor familiali neremuneraţi şi cea a persoanelor care lucrează pe cont propriu.

Un transfer forţat şi care, cel mai adesea, nu le-a asigurat respectivelor persoane un nivel de trai decent – doar 20% dintre lucrătorii pe cont propriu sunt înscrişi la medicii de familie ca plătitori de asigurări de sănătate, iar aproximativ 60% au venituri sub salariul minim pe economie, potrivit datelor oficiale.

Populaţia ocupată 2013. Sursă date: INS

În 1996, salariaţii reprezentau 60% din populaţia ocupată.
În 2012, procentul acestora s-a diminuat la numai 53%, în timp ce au crescut categoriile lucrătorilor familiali neremuneraţi (a căror pondere reprezenta, în 2012, 37% din totalul populaţiei ocupate, cu 5 procente peste nivelul din 2007) şi al lucrătorilor pe cont propriu.

Procentul lucrătorilor pe cont propriu în populaţia cu vârste între 15 şi 65 de ani. Sursă: Eurostat

Fenomenul extinderii acestor categorii este firesc în perioadele de criză, când şomerii fără perspectivă se îndreaptă spre afaceri pe cont propriu, pentru a supravieţui.

Contextul european și cazul atipic al României

Statistic, fenomenul se reflectă în relaţia dintre rata şomajului şi cea a lucrătorilor pe cont propriu – statele cu medii mari de populaţie rămasă fără un loc de muncă înregistrează şi procente ridicate de lucrători pe cont propriu.

În 2013, media UE28 era de 14,5%, lucrători pe cont propriu în totalul persoanelor cu vârste între 15 şi 65 de ani, însă procentul a atins în Grecia nivelul record de 32% (şomaj de 26,7% în martie anul acesta), iar în Italia – 22,3% (şomaj 12,7%).

România se află printre statele membre din fostul bloc comunist ce nu respectă regula economiilor occidentale – şomajul s-a situat sub media europeană, dar procentul lucrătorilor pe cont propriu se situează printre cele mai ridicate, peste media UE28.


Pentru că în România, principala cauză a proporţiilor acestor categorii este una istorică, după cum explică secretarul ştiinţific al Institutului National de Cercetări Științifice în domeniul Muncii și Protecției Sociale din România, Cătălin Ghinăraru.

România: structura ocupării reflectă structura de proprietate

Dacă se ia în considerare totalul lucrătorilor pe cont propriu şi cel al lucrătorilor familiali neremuneraţi, el este unul dintre cele mai ridicate din Europa(peste 30% din totalul populaţiei ocupate) şi se explică prin numărul mare al populaţiei din rural.

Cătălin Ghinăraru a explicat pentru cursdeguvernare.ro că structura ocupării din România reflectă în oglindă structura de proprietate: „România a luat o decizie politică, de reconstituire a proprietăţii, ceea ce a condus la reconstituirea situaţieii ocupării de acum câteva decenii, adică la o structură socială aparte”.

Marea majoritate a persoanelor din interiorul celor două categorii sunt cei din rural, care lucrează în propria gospodărie şi, uneori, şi-au arendat sau închiriat terenurile agricole mai mari.

Fiindcă nu au putere de negociere, ei obţin venituri reduse din darea în arendă a acestor pământuri, explică economistul Cătălin Ghinăraru.

80% din lucrătorii pe cont propriu nu sunt înregistraţi la medicul de familie ca plătitor de CASS

Un studiu recent al Blocului Naţional Social (BNS) arată că după 2010, veniturile medii ale acestora s-au situat sub nivelul salariului minim pe economie, potrivit datelor furnizatre de ANAF.

(CLICK PE IMAGINE PENTRU MĂRIRE) Sursă: BNS

Veniturile acestei categorii sunt mult mai volatile, după cum arată graficul BNS, fiind mai expuse crizei, comparativ cu cele ale salariaţilor.

Conform datelor de la ANAF şi de la Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), aproape 30% din lucrătorii pe cont propriu nu plătesc impozit pe venit şi nici asigurări de sănătate, iar 80% nu sunt înregistraţi la un medic de familie ca plătitori de asigurări de sănătate.

Lucrători pe cont propriu asiguraţi medical (CLICK PE IMAGINE PENTRU MĂRIRE)

Precaritatea financiară a categoriei se vede la toţi indicatorii privind nivelul de trai. Procentul famiilor care nu-şi pot plăti la timp cheltuielile este cu 50% mai mare în totalul gospodăriilor unde capul de familie este lucrător pe cont propriu, decât în totalul gospodăriilor de salariaţi, conform datelor Institului Naţional de Statistică (INS).

În cazul a circa 60% din persoanele încadrate ca lucrători pe cont propriu este vorba, în realitate, de relaţii de muncă mascate, arată studiul BNS – lucrători independenţi, persoane cu contracte/convenţii civile sau care obţin venituri din drepturi de autor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Romania acum are doar 4.300.ooo de oameni salariati cu contract de munca. Sunt 1.5 milioane de someri, 3 milioane care lucreaza la negru sau in gospodarie. Este foarte rau, este rusinos pentru o tara europeana.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Romania acum are doar 4.300.ooo de oameni salariati cu contract de munca. Sunt 1.5 milioane de someri, 3 milioane care lucreaza la negru sau in gospodarie. Este foarte rau, este rusinos pentru o tara europeana.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: