Legislația emblematică a Statelor Unite prin care 370 de miliarde de dolari urmează să fie direcționați către industriile verzi nu trebuie să discrimineze afacerile europene, a declarat cancelarul german Olaf Scholz (foto), unei audiențe formate din lideri politici și de afaceri, la Forumul Economic Mondial de la Davos, transmite Politico.
Cancelarul german a fost la un pas de a acuza SUA de protecționism, precizând că măsuri care duc la împiedicarea concurenței ar dăuna în cele din urmă luptei împotriva schimbărilor climatice prin sufocarea inovației.
Scholz a salutat investiția americane destinate atenuării efectelor schimbărilor climatice, „dar cerințele de conținut local pentru anumite produse nu trebuie să aibă ca rezultat discriminarea întreprinderilor europene”, a spus el, adăugând că „protecționismul împiedică concurența și inovația și este în detrimentul atenuării schimbărilor climatice”.
„Noi, ca membri ai UE, discutăm cu prietenii noștri americani despre asta”, a spus Scholz.
(Citiți și: ”Războiul subvențiilor în industriile strategice, dus la Davos: cum răspunde Comisia la sutele de miliarde acordate de SUA. Noile propuneri, pozițiile altor state și riscurile interne”)
Cancelarul german a mai cerut ca legislația europeană privind ajutorul de stat să fie „mai agilă și mai flexibilă”. Scholz susține oferirea de mai multă libertate guvernelor naționale pentru a-și susține industria cu subvenții – ceva care este în mod normal interzis de regulile pieței unice ale UE.
Scholz a spus că UE analizează opțiuni pentru a îmbunătăți condițiile de investiții, invocând Chips Act, o inițiativă a UE pentru a stimula capacitatea de producție a semiconductoarelor din Europa, ca exemplu de bune practici.
Marți, Ursula von der Leyen a anunțat că Comisia Europeană va propune un Act privind industria net-zero care va stabili o serie de obiective de tehnologie curată pentru 2030, pentru a concura cu pachetul masiv de subvenții verzi al Washingtonului.
***