Marea Britanie are nevoie de un nou acord privind Europa, a fost mesajul pe care i l-a transmis luni David Cameron preşedintelui CE Jean-Claude Juncker, în cina pe care au luat-o împreună la Londra.
Întâlnirea celor doi a avut loc înainte de vizitele la Berlin şi Paris ale premierului britanic, cu scopul de a milita pentru reformarea blocului comunitar pe lângă liderii europeni.
„Premierul a subliniat că britanicii nu sunt mulţumiţi cu situaţia actuală şi cred că UE trebuie să se schimbe pentru a gestiona mai bine îngrijorările lor”, arată un comunicat de presă al Downing Street 10.
Jean-Claude Juncker a afirmat, la rândul său, că vrea să găsească „o înţelegere corectă pentru Marea Britanie”.
Potrivit comunicatului de presă, cei doi lideri au mai vorbit despre situaţia economică a Greciei şi discuţiile din zona euro, situaţia Ucrainei şi relaţiile cu Rusia, inclusiv despre prelungirea regimului de sancţiuni.
“Prim ministrul a făcut cu domnul Juncker un tur al casei şi al grădinilor înainte de a lua cina, o cină cu salată de primăvară, urmată de friptură de burtă de porc şi legume şi la desert de bavareze cu lime”, mai arată documentul citat.
Comunicatul nu detaliază discuţiile celor doi, iar presa britanică este destul de zgârcită în amănunte.
David Cameron a promis electoratului britanic că va renegocia rolul Marii Britanii în Europa şi va organiza, până la sfârşitul lui 2017, un referendum privind rămânerea ţării în UE. Presa ritanică scrie despre o avansare a datei referendumului, chiar la sfârşitul anilui viitor.
Premierul Regatului unit a afirmat că schimbarea regulilor pentru beneficiile sociale este o cerinţă absolută în orice renegociere. Acesta vrea să oblige imigranţii UE să aştepte patru ani înainte de a accede la beneficii sociale în Marea Britanie şi să câştige dreptul de a deporta şomerii europeni care încă nu au găsit de un loc de muncă după şase luni de la venirea în Regat.
David Cameron începe joi un tur în cinci capitale europene, pentru a discuta cu lideri-cheie ai UE planurile sale de reformă.
Premierul britanic va merge mai întâi în Danemarca, unde va discuta cu omologul său Helle Thorning-Schmidt, după care în Olanda, unde se va întâlni cu omologul său, Mark Rutte. Ulterior, el se va întâlni cu preşedintele francez Francois Hollande la Palatul Elysee din Paris. Vineri, David Cameron se va întâlni cu premierul polonez Ewa Kopacz la Varşovia şi cu cancelarul german Angela Merkel la Berlin.
Prim ministrul britanic speră să discute individual cu toţi cei 27 de lideri europeni înainte de Consiliul European de la sfârşitul lui iunie, unde este aşteptat să îşi prezinte detaliat planurile de reformă.
Merkel şi Hollande văd lucrurile altfel
Pe de altă parte, liderii Germaniei şi Franţei par să îi spulbere planurile, pregătind un document care are ca scop o mai mare integrare a zonei euro. Iar documentul ar urma să fie discutat la acelaşi Consiliu European.
Ideea celor doi lideri europeni este de a se ajunge la o uniune politică fără a modifica tratatele UE. Le Monde arată că documentul vorbeşte despre reformarea zonei euro în patru domenii, “în cadrul actualelor tratate”.
Este o lovitură dată intenţiilor lui David Cameron, întrucât el avea în vedere, prin solicitările sale, cel mai probabil o rediscutare a tratatelor. Însă există multă rezistenţă la nivelul liderilor UE de a face asta, având în vedere dificultăţile care au dus la adoptarea şi punerea în vigoare a Tratatului de la Lisabona.
Pactul franco-german a fost finalizat la Riga, în cadrul unor discuţii pe marginea summit-ului Parteneriatului Estic, locul în care şi David Cameron a deschis discuţiile despre solicitările Marii Britanii.
Preşedintele Comisiei Europene pregăteşte opţiunile politice pentru summit-ul din iunie, cum să integreze fiscal şi politic zona euro, în timp ce încearcă să îşi revină după criză. Propunerea franco-germană va da direcţia acestei politici.