miercuri

24 aprilie, 2024

7 ianuarie, 2013

Marea Britanie are tot dreptul din lume să ceară schimbări în relaţia sa cu Europa, consideră premierul de la Londra, David Cameron, potrivit BBC.

Într-o emisiune televizată, Cameron a spus că alegătorilor ar trebui să li se ofere o “şansă reală” în această privinţă, la următoarele alegeri. Dar, a adăugat el, ieşirea cu totul din Uniunea Europeană nu ar fi benefică pentru Marea Britanie.

Cameron va susţine un discurs despre relaţiile ţării sale cu UE, la finalul acestei luni, mulţi dintre parlamentarii conservatori cerând organizarea unui referendum pe această temă. Prim-ministrul a spus că în cazul în care s-ar organiza un astfel de scrutin, el nu ar putea avea loc mai curând de cinci ani.


“Oamenii ar trebui să nu se îndoiască de faptul că noi, conservatorii, vom oferi la următoarele alegeri o şansă reală electoratului de a-şi exprima opţiunea şi că vom găsi o cale pentru a pune în aplicare decizia ce se va lua”, a explicat oficialul britanic.

“Ceea ce se petrece în Europa în prezent este o schimbare enormă cauzată de existenţa monedei euro. Ţările din zona euro trebuie să-şi schimbe modul în care funcţionează moneda unică, trebuie să se integreze mai profund şi să facă mai multe modificări în sistemele interne”, a opinat Cameron.

El a explicat că este vorba despre o schimbare a naturii organizaţionale căreia îi aparţin. “Aşa că suntem cu adevărat îndreptăţiţi să cerem schimbări şi pentru noi înşine”, a mai spus el.

Ca parte a unor reforme ale UE, care parţial sunt destinate a proteja euro, Banca Centrală Europeană va superviza direct circa 200 din cele mai mari bănci europene, începând din 2014, dar va avea dreptul de a interveni şi dacă creditorii mai mici au probleme.


În ceea ce priveşte repatrierea unor puteri către autorităţile britanice, Cameron a spus că guvernul deja revizuieşte aceste aspecte. “Aşa cum celelelate ţări ale UE trebuie să facă anumite schimbări, există anumite modificări pe care vrea să le facă şi Marea Britanie”, a spus el.

Întrebat dacă libera circulaţie a persoanelor în interiorul Europei ar putea fi restricţionată pentru a oferi Marii Britanii mai mult control la graniţe, ca parte a procesului de renegociere, premierul a spus că una dintre motivaţiile-cheie ale creării Uniunii Europene a fost libertatea de circulaţie a persoanelor, a mărfurilor şi capitalului şi că deja există anumite restricţii impuse.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: